Acasă Extern După două luni de proteste, Iranul a dizolvat poliția moravurilor

După două luni de proteste, Iranul a dizolvat poliția moravurilor

122
0

Poliţia moravurilor din Iran, care în principal veghea la respectarea codului vestimentar de către femei, a fost dizolvată, a anunţat duminică procurorul general iranian.

„Poliţia moravurilor a fost dizolvată, dar autoritatea judiciară va continua să se ocupe de această provocare socială”, a declarat procurorul general Mohammed Jafar Montazeri, citat de cotidianul Shargh. Nu au fost oferite detalii despre circumstanţele sau implementarea deciziei, relatează DPA, transmite SafeNews.md cu referire la digi24.ro.

Analiştii sunt de părere că, deşi dizolvarea poliţiei moravurilor nu înseamnă încetarea obligativităţii purtării vălului islamic de către femei în Iran, măsura reprezintă un pas semnificativ în mişcarea pentru apărarea drepturilor femeilor în această ţară.

Moartea tinerei kurde Mahsa Amini, ce fusese arestată la jumătatea lunii septembrie de poliţia moravurilor pentru că nu purta în mod corespunzător vălul islamic, a provocat un val de contestare fără precedent în Iran.

Amini a murit în arestul poliţiei la câteva zile după ce fusese arestată. Au urmat două luni de proteste, în care sute de oameni au fost bătuți sau uciși.

Luna trecută, Uniunea Europeană a introdus sancţiuni împotriva a 29 de responsabili iranieni, printre care ministrul de interne al Iranului, şi împotriva canalului public Press TV, acuzat că a difuzat „mărturiile obţinute cu forţa” ale unor deţinuţi după reprimarea manifestaţiilor declanşate de moartea Mahsei Amini.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here