Acasă Social Două întreprinderi, sancționate de Consiliul Concurenței. Care e motivul

Două întreprinderi, sancționate de Consiliul Concurenței. Care e motivul

0

În urma desfășurării unor investigații, Consiliul Concurenței anunță despre sancționarea a două întreprinderi, „Vigurcom” SRL și „Rapid Link” SRL, pentru participarea cu oferte trucate la achiziții publice.

Potrivit reprezentanților Consiliului Concurenței, s-a constatat că cele două întreprinderi au participat cu oferte trucate în cadrul procedurii de achiziție publică, organizată în anul 2019 de către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, care viza achiziționarea lucrărilor de construcţii de linii telefonice şi de comunicaţii şi lucrările auxiliare la mai multe obiecte publice.

În procesul de pregătire a ofertelor pentru participarea la procedura menționată de achiziție publică, întreprinderile implicate au făcut schimb de informații sensibile din punct de vedere concurențial și au coordonat ofertele de participare, încălcând astfel prevederile legale. 

Așadar, la data de 5 aprilie curent, Plenul Consiliului Concurenței a emis o decizie prin care a sancționat companiile „Vigurcom” SRL și „Rapid Link” SRL pentru încălcarea art. 5 din  Legea concurenței. Valoarea totală a amenzilor aplicate celor două întreprinderi a constituit suma de 1.918.063,52 de lei. 

Potrivit președintelui Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu, trucarea ofertelor reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale legislației în domeniul concurenței. 

„Autoritatea națională de concurență va continua monitorizarea în mod constant a achizițiilor publice, având în vedere impactul negativ pe care orice încălcare în acest domeniu îl poate avea asupra întregii societăți. Este esențial să se asigure eficiența în utilizarea resurselor publice în condițiile unui mediu concurențial corect și transparent”, a mai adăugat Alexei Gherțescu. 

În acest sens, Consiliul Concurenței atrage atenția participanților la achizițiile publice cu privire la riscurile asociate coordonării acțiunilor în pregătirea ofertelor, schimbului de informații și implicării  acelorași persoane în procesul de depunere a ofertelor. Aceste practici pot încălca Legea concurenței nr. 183/2012 și pot duce la sancționarea întreprinderilor, conform prevederilor legale, care interzic acordurile și practicile concertate ce restrâng concurența pe piața Republicii Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.