Acasă Justiţie Dosarul Ţopa: Procedura de revizuire inițiată de PCCOCS, respinsă

Dosarul Ţopa: Procedura de revizuire inițiată de PCCOCS, respinsă

0

Judecătoria Chişinău a refuzat, joi, să dea curs procedurii de revizuire, iniţiată de PCCOCS, a dosarului în care omul de afaceri Viorel Ţopa a fost condamnat definitiv la 8 ani cu executare pentru delapidarea averii străine. Decizia a fost luată de magistrata Lilia Lupaşcu, în pofida faptului că procurorii au renunţat la învinuire şi au solicitat încetarea procesului penal, transmite SafeNews.md cu referire la anticorupție.md.

Avocatul Dumitru Pavel a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că PCCOCS a decis să iniţieze procedura de revizuire a dosarului intentat pe numele clientului său după ce în arhive a fost descoperită o ordonanţă din 2001 a procurorului general prin care se renunţa la dosarul penal pe motivul lipsei componenţei de infracţiune.

„Nu cunosc cum şi-a motivat decizia Lilia Lupaşcu. Iniţial, mi s-a părut suspect că este aceeași magistrată care examinează şi revizuirea dosarului Platon. Dar nu putem să ne împotrivim repartizării aleatorii a dosarelor. Şi am avut încredere că justiţia a început să se schimbe, dar se vede că nu este aşa. Noi vom contesta decizia respectivă în instanţa ierarhic superioară”, a spus apărătorul.

Viorel Ţopa consideră că refuzul instanţei nu este întâmplător.

„Acest dosar este fabricat sută la sută. Plahotniuc mai este influent, iar oamenii săi continuă să activeze. De exemplu, procurorul Adrian Popenco care mi-a fabricat acest dosar, continuă să activeze cu succes şi deţine funcţie de conducere în Procuratură. E strigător la cer. Aşteptăm schimbări, dar se bate pasul pe loc”, a declarat Viorel Ţopa pentru Anticoruptie.md.

Procurorii PCCOCS au dispus, la 18 ianuarie 2021, deschiderea procedurii de revizuire a dosarului intentat pe numele lui Viorel Ţopa. După efectuarea unui șir de acțiuni de urmărire penală, la 10 martie curent, procurorul a înaintat toate materialele, împreună cu concluziile sale, în instanța de judecată.

Amintim că în privința lui Viorel Țopa, urmărirea penală a fost pornită în anul 2010 pentru fapte comise în perioada anilor 2000-2001, pentru care a fost condamnat la opt ani de închisoare prin sentința din 13 ianuarie 2012. Omul de afaceri a fost găsit vinovat că, în decembrie 2000, pe când era șef la Banca de Economii, a acordat un credit de un milion de dolari Companiei AIR Moldova, fiind lăsat gaj un cont cu 400.000 de dolari într-o firmă off-shore. Firma respectivă ar fi fost controlată de Viorel Țopa, care a retras banii din cont, iar AIR Moldova nu și-a putut îndeplini obligațiunile contractuale.

În mai 2020, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibilă cererea de revizuire a dosarului în care Țopa a fost condamnat la ani grei de închisoare. Recursul în anulare a fost depus de avocații omului de afaceri în august 2019, după retragerea Partidului Democrat de la guvernare și plecarea din țară a lui Vladimir Plahotniuc.

O altă cerere de revizuire, respinsă de CSJ, se referă la dosarul intentat lui Viorel Țopa pentru spălare de bani, pentru care a fost condamnat definitiv, în mai 2019, la 15 ani de închisoare. Viorel Țopa a fost găsit vinovat de faptul că, în complicitate cu omul de afaceri Paveliu Răzvan, condamnat la opt ani de închisoare, ar fi falsificat semnătura unui partener de afaceri dintr-o companie offshore pentru a transfera bani de proveniență dubioasă pe conturile sale de la Victoriabank.

sursa:  anticorupție.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.