Acasă Justiţie Dosarul ex-procurorului Roman Statnîi, intentat în lipsa unei plângeri semnate de partea...

Dosarul ex-procurorului Roman Statnîi, intentat în lipsa unei plângeri semnate de partea vătămată. Ce declară avocatul

0

Dosarul intentat de Procuratura Generală pe numele fostului procuror anticorupție, Roman Statnîi, ar fi fost intentat în baza plângerii depuse de soția pretinsei părți vătămate, ultimul fiind dat în urmărire generală după ce a fot condamnat la patru ani cu executare de către Curtea de Apel Chișinău. Afirmația aparține avocatului lui Statnîi, Sergiu Moraru.

Apărătorul susține că acuzatorii ar fi formulat învinuirile în privința clientului său doar în baza celor expuse în plângerea depusă de Susana Kheyman.

„Au formulat cinci capete de acuzare doar în baza celor declarate de soția lui Evgheni Kheyman, care spune că auzit acuzațiile de la soțul ei. Nu a fost audiată partea vătămată, nu au fost audiați martori, nu au fost prezentate probe. Timp de două luni în privința clientului meu au fost efectuate măsuri speciale de investigație, i-au fost interceptate telefoanele, dar nu i s-a confirmat vinovăția”, ne-a declarat Sergiu Moraru.

Avocatul a precizat că bunurile de care Evgheni Kheyman ar fi fost deposedat de Statnîi, de fapt au fost vândute de soția sa în 2018, în baza unei procuri semnate de partea vătămată încă în 2016.

Potrivit lui Sergiu Moraru, Evgheni Kheyman a depus un denunț în privința lui Statnîi și al ex-procurorului general, Eduard Harunjen, vara trecută, după retragerea PDM de la guvernare, iar în septembrie 2019 a fost luată o decizie în care s-a constatat că cei doi nu au comis abateri disciplinare în dosarul respectiv.

Apărătorul a mai comunicat că începând cu data de 18 mai în dosar figurează ca suspect și fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pentru că l-ar fi instigat pe Statnîi la comiterea infracțiunii.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupție.md, Viorel Morari a declarat că nu a fost informat oficial că mai figurează întrun dosar penal, nu are nicio implicație, dar nu exclude că i-ar putea fi fabricat încă un dosar penal ca să fie încarcerat.

Surse din cadrul Procuraturii Generale au comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că Roman Statnîi este învinuit că ar fi fabricat o cauză penală pe numele fostului director al fabricii de conserve NaturBravo din Cupcini, Evgheni Kheyman, acesta fiind învinuit și condamnat pentru escrocherie. În plângerea depusă anul trecut la Procuratura Generală, acesta susține că procurorul Statnîi i-ar fi fabricat, în 2018, dosarul penal la comanda lui Vladimir Plahotniuc și a ex-procurorului general, Eduard Harunjen. Kheyman mai susține în plângerea sa că ar fi fost amenințat de Statnîi și impus să cedeze bunuri și bani în sumă totală de 1,8 milioane de euro.

„Statnîi m-a amenințat că voi fi condamnat la 15 ani de închisoare unde voi fi omorât”, a precizat autorul plângerii. Acesta a mai adăugat că după ce a transcris bunurile pe numele diferitor persoane, la 10 august i-a fost aplicată o amendă de 5.000 de euro, iar la 20 august 2018, a revenit în Federația Rusă. Ulterior, procurorul Statnîi a contestat decizia Curții de Apel Chișinău, iar Muhamed Galaev, care i-a preluat funcția, ar fi cerut încă 85 de mii de euro, bani pe care a refuzat să-i dea. În consecință, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la trei ani cu executare.

Procurorl Statnîi și-a dat demisia în februarie 2020, la sugestia procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Ultimul dosar de rezonanță aflat în gestiunea lui Roman Statnîi a fost cel intentat pentru îmbogățire ilicită fostului vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală.

Evgheni Kheyman este cetățean al Federației Ruse și se declară membru al Consiliului economic de pe lângă președintele Republicii Moldova. Amintim că numele său a figurat în ivestigația RISE Moldova privind sponsorizarea PSRM dintr-un offshore din Bahamas în timpul campaniei prezidențiale din 2016.

anticorupție.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.