Acasă Justiţie Dosarul anabolizantelor din mașina Ambasadei RM de la Moscova, trimis în judecată

Dosarul anabolizantelor din mașina Ambasadei RM de la Moscova, trimis în judecată

0

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCCOS) anunță finalizarea urmăririi penale și trimiterea în judecată a dosarului penal de învinuire a fostului ambasador al Moldovei la Moscova, Andrei Neguța, și a șoferului automobilului reprezentanței diplomatice, în care au fost găsite anabolizante, transportate prin contrabandă.

Procurorii PCCOCS continuă urmărirea penală pentru stabilirea altor complici, cu individualizarea acțiunilor și circumstanțelor faptei, precum și pentru identificarea premiselor care au generat și au permis comiterea infracțiunii.

Suplimentar, procurorii au dispus desfășurarea investigațiilor financiare-paralele, care sunt în curs de derulare.

Pe dosarul anabolizantelor, substanțe depistate acum un an, la 5 decembrie 2020, la postul vamal Palanca într-un transport diplomatic arondat ambasadei Republicii Moldovei la Moscova, sunt 10 persoane cu statut de învinuit, inclusiv fostul ambasador al țării noastre în Federația Rusă, Andrei Neguța.

După ce „marfa” a fost capturată, oamenii legii au estimat valoarea anabolizantelor ridicate la peste 8.4 milioane de lei.

Menționăm că, pe lângă anabolizante, autoritățile au depistat și substanțe psihotrope în marfa examinată.

Lotul de marfă continuă să fie păstrat în camera corpurilor delicte a Serviciului Vamal.

Pe acest dosar, anterior, a fost arestat șoferul microbuzului cu numere diplomatice, precum și o altă persoană învinuită că ar fi avut tangență cu acest caz. În urma scandalului, Andrei Neguța a fost rechemat din funcția de ambasador.

Pe 28 decembrie 2020, Andrei Neguța a fost reținut pentru 72 de ore, după ce a fost audiat și recunoscut în calitate de bănuit de complicitate la contrabandă cu anabolizante, iar două zile mai târziu a fost pus sub învinuire pentru complicitate la contrabandă.

Tot atunci, Neguța a fost plasat în arest la domiciliu, iar în luna martie i-a fost schimbată măsura de arest – din arest la domiciliu a fost plasat sub control judiciar.

Potrivit legii, infracțiunea de contrabandă se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani în cazul persoanelor fizice, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 300.000 la 550.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.