Acasă Justiţie Dorel Musteață este membrul CSM care a ajuns în vizorul inspectorilor de...

Dorel Musteață este membrul CSM care a ajuns în vizorul inspectorilor de integritate. „O răfuială…”

0

Acum o zi, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat că a fost emis un act de constatare a încălcării de către un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind incompatibilitate de funcții. Nu a fost făcut public numele, însă anterior CSM a fost sesizat de Consiliul Institutului Național al Justiției (INJ) cu referire la Dorel Musteață. Realitatea.md a contactat purtătoarea de cuvânt a ANI, Maria Dastic, dar a reușit să discute și cu Dorel Musteață.

„Toate persoanele vizate în acte de constatare trebuie să fie informate. Noi am informat despre constatarea încălcării. Atunci când vom primi că dumnealui a cunoaște despre această informație, vom publica actul propriu-zis. Avizul a fost recepționat de către inspector”, ne-a explicat Dastic de la ANI, fără a menționa numele persoanei.

În schimb, solicitat de Realitatea.md, membrul CSM, Dorel Musteață, ne-a confirmat că deja cunoaște despre această situație și este sigur că va contesta actul. 

„Nu am primit deocamdată nimic. Consider că însăși sesizarea și verificarea este o răfuială din partea conducerii INJ și exclusiv a domnului Pavliuc, deocare anterior m-am opus la anumite chestiuni în cadrul ședințelor Consiliului INJ. A fost o regizare, pentru că din ce am făcut cunoștință cu materialele prezentate inspectorului, era vorba despre o tratare personală.
Conform legii cu privire la integritate, atunci când am fost ales de către CSM în funcția de membru al Consiliului INJ, dacă erau stabilitate anumite incompatibilități urma să reacționez. Dacă eu nu am reacționat, înseamnă că conducătorul unei entități sau celelalte urma să sesizeze ANI. La acel moment, președintele CSM era Victor Micu, președinta Consiliului INJ era Mariana Pitic și directoarea INJ era Diana Scobioală, niciunul nu a sesizat. Abia peste un an și câteva luni, când am fost împotriva ca unii judecători să fie în comisia de admitere în calitate de audient și am considerat că CSM trebuie să ia atitudine față de comportamentul unui membri ai Consiliului INJ, inclusiv al domnului Pavliuc, a apărut și sesizarea”, a mai declarat Dorel Musteață.

Odată ce serviciul de presă al ANI ne-a asigurat că actul de constatare va fi publicat abia după ce persoana vizată face cunoștință cu el, nu avem decât să amintim despre sesizarea, din luna mai anul curent, către CSM semnată de Ghenadie Pavliuc, membru al Consiliului Institutului Național al Justiției și vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. La fel, amintim și despre hotărârea la Consiliului INJ care mai târziu, adică în luna iunie anul curent, a solicitat CSM-ului revocarea lui Dorel Musteață din cadrul INJ pe motivul neîndeplinirii corespunzătoare a atribuțiilor.

„Am demisionat din funcția de membru al Consiliului INJ. Eu nu am fost prezent la două ședințe. A fost regizată reținerea fratelui meu, anume la ședință Consiliului INJ, când doamna Scobioală a fost aleasă pentru al doilea mandat și ca să nu fie careva alte surprize la ședință… Eu alte explicații nu am…”, ne-a povestit, azi, Dorel Musteață.

Despre fratele acestuia a scris ZdG cu referire la surse că ar fi vizat într-un dosar penal. A fost reținut de procurori, dar eliberat la mai puțin de 48 de ore.„Episodul în care figureaza fratele magistratului face parte din dosarul privind frauda bancară, respectivul fiind învinuit de participație la comiterea escrocheriei în proporții deosebit de mari”, au previzat reprezentanții Procuraturii Anticorupției, în primăvară, pentru sursa citată.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.