Acasă Economic Doi investitori străini își sistează activitatea în R. Moldova. Motivul

Doi investitori străini își sistează activitatea în R. Moldova. Motivul

0

Doi mari investitori străini în R. Moldova, compania japoneză Fujikura și cea germană Coroplast din Căușeni, urmează să-și închidă activitatea, deoarece contractele în baza cărora fabricau cablaje pentru mașini au expirat, iar altele noi nu au fost încheiate.

Despre acest lucru a anunțat directoarea Agenției de Investiții, Natalia Bejan, care a menționat în cadrul unei emisiuni de la Radiomoldova.md că acele cablajele produse de Coroplast nu mai sunt necesare, deoarece nu mai este fabricat modelul respectiv de automobil pentru care acestea erau utilizate.

Potrivit Nataliei Bejan, războiul din Ucraina nu este un motiv care a influențat închiderea acestor fabrici, însă un factor important care a determinat aceste decizii este faptul că forța de muncă în R. Moldova nu este atât de ieftină, ca în alte țări.

„Este întrebarea privind forța de muncă și competitivitatea Republicii Moldova. Atât în cazul Fujikura, cât și în cazul Coroplast noi vorbim despre muncă foarte manuală și foarte simplă, mai puțin plătită. Moldova nu numaidecât este cea mai competitivă țară la capitolul muncă ieftină”, a explicat Natalia Bejan.

De asemenea, Natalia Bejan a menționat că există investitori importanți în sectorul industriei auto în R. Moldova, cum ar fi, de exemplu, o fabrică ce produce magneți pentru Compania Tesla.

„Cunoaștem despre companiile care pleacă, dar nu prea cunoaștem despre companiile care au venit anul trecut în R. Moldova. Lor nu prea le place să vorbească despre asta pentru că dacă află competitorii despre acest lucru, se vor uita și ei la această piață. În acest caz le creează o competiție la forța de muncă. Un exemplu ar fi ZEL din Comrat, atunci când oamenii disponibilizați de la Fujikura, zeci de oameni au fost angajați la altă companie deschisă anul trecut acolo, care face magneți pentru Tesla”, a mai spus Natalia Bejan.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.