Acasă Alegeri 2020 Dodon mobilizează diaspora din Rusia prin șantaj: ”De amnistie migrațională vor bineficia...

Dodon mobilizează diaspora din Rusia prin șantaj: ”De amnistie migrațională vor bineficia în primul rând cei care vor vota”

0

După ce a pierdut alegerile din primul tur în cele 17 secții de votare deschise în Rusia, Igor Dodon vrea să mobilizeze prin șantaj diaspora din Rusia promițându-le că în jumătate de an va iniția o nouă amnistie migrațională. Mai mult decât atât, Dodon le ordonă moldovenilor din Federația Rusă, să fie activi pe data 15 noiembrie, în special cei vizați de amnistie. Declarațiile vin în contextul în care, recent Dodon a jignit diaspora din Uniunea Europeană, calificând-o drept „electorat paralel” care are opțiuni politice diferite față de moldovenii din R. Moldova, transmite SafeNews.md cu referire la deschide.md.

În cadrul emisiunii „Igor Dodon răspunde”, actualul președinte s-a adresat moldovenilor din Rusia: „Dragi cetățeni vom veni cu o nouă amnistie migrațională, dar eu consider că în primul rând trebuie să beneficieze de ea cei care au ștampila „Votat” în buletin”. 

„În cazul victoriei mele după 15 noiembrie vă promit că vom purcede la următoare etapă a amnistiei, dar pentru aceasta, dragi cetățeni, eu vă rog foarte mult să fiți foarte activi, mai ales cei care sunt vizați de amnistie. Noi avem în Rusia câteva sute de mii de cetățeni, de ce n-ați ieșit la votare, ce așteptăm? Așteptăm ca la putere în R. Moldova să vină un președinte anti-rus, care va numi Rusia, stat gresor? Este clar că atunci nu va fi nicio amnistie în comparație cu ceea ce avem acum. Fiți activi! Noi vă ajutăm, dar activizați-vă și voi! Ieșiți la vot, v-am deschis 17 secții de votare în cele mai mari orașe (din Rusia – n.red) unde se află diaspora noastră. Vă promit că peste jumătate de an va fi următoare etapă a amnistiei”, declarat Dodon.  

Declarațiile președintelui sunt diametral opuse cu cele de acum câteva zile când comenta votul din diaspora de vest unde contracandidata sa Maia Sandu a obținut peste 70% din sufragii. Atunci Dodon descuraja moldovenii din diasporă să participe în turul doi al prezeidențialelor calificând-o drept electorat paralel care are propria viziune și propriile preferințe politice și în mare parte aceste preferințe ale diasporei se află în disonanță cu preferințele populației majoritare.

Referitor la amnistie, Igor Dodon a amintit azi că: „în 2017 am făcut o amnistiere. În 2018 am făcut. În 2019 din nou, la inițiativa mea a avut loc amnistierea înainte de alegeri”.

Cea din urmă s-a lăsat cu mare scandal anul trecut atunci când președintele Congresului diasporei moldovenești în FR, Alexandr Kalinin, a demontat promisiunile electorale ale lui Dodon spunând că au fost înregistrate zeci de cazuri când autoritățile ruse expulzau cetățenii R.Moldova pentru încălcarea termenului de ședere, deși „amnistierea” a fost în vigoare.

Kalinin, a anunțat atunci și un caz grav când o femeie din Republica Moldova, fiind însărcinată, a încercat să aplice amnistia, însă a fost arestată de organele ruse. Femeia a născut în penitenciar.

Un alt exemplu elocvent adus de președintele Congresului diasporei moldovenești în FR, a fost cel când Dodon a anunțat despre amnistie în rețele sociale în seara de 1 martie 2019, dar în același timp autoritățile din Rusia nu au știut nimic despre amnistia pentru cetățenii Republicii Moldova: „Timp de 24 de ore patru cetățeni au fost reținuți, în privința lor fiind deschise dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei și respectiv, fiecare risca o pedeapsă de patru ani de închisoare”

Kalinin a adăugat că a doua zi după ce Dodon a anunțat despre amnistie, primul, a mers către MAI al Federației Ruse, unde i s-a spus că nu există niciun ordin oficial din partea autorităților Federației Ruse. Ei au auzit că Dodon a făcut declarații, dar acestea nu au nicio valoare pe teritoriul Rusiei.

De precizat că pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale din R.Moldova, au fost deschise, inclusiv, 139 de secții de votare în străinătate, dintre care 17 – în Rusia. Potrivit rezultatelor primului tur din 1 noiembrie, la urnele de vot au ieșit doar 5603 de moldoveni aflați în Rusia, deși capacitatea celor 17 secții este de 85 mii de alegători. Din numărul total de voturi, Renato Usatîi s-a clasat pe primul loc cu 2513 voturi, iar Dodon a obținut 2292 voturi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.