Acasă Justiţie DOC// Vlad Filat cere revizuirea dosarului pentru care a făcut pușcărie

DOC// Vlad Filat cere revizuirea dosarului pentru care a făcut pușcărie

0

Examinarea cauzei în care fostul premier Vlad Filat cere revizuirea procesului în urma căruia a fost condamnat la nouă ani de închisoare a fost amânată pentru data de 9 februarie.

Completul CSJ urmează să se pronunțe asupra admisibilității cererii în care Filat se plânge că nu a avut parte de un proces de judecată echitabil, sprijinindu-și acțiunea pe decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în privința sa, transmite SafeNews.md cu referire la Anticorupție.md

Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a publicat o anchetă  din care reiese că cel puțin două dintre persoanele despre care Ilan Șor afirmă că ar fi fost intermediare la acordarea mitei în valoare de 320 de milioane de lei nu au fost niciodată în R. Moldova și nici nu îi cunosc pe Vlad Filat. Reporterii CIJM au mai deconspirat cum şi-a aranjat Filat un trai pe picior larg după eliberarea condiţionată din penitenciar.

Vlad Filat declară că a fost condamnat ilegal și judecat cu „ușile închise” într-un „stat capturat”, iar judecarea cauzei într-un proces public îi va asigura nu numai respectarea drepturilor fundamentale, dar și îi va oferi ocazia să-și demonstreze nevinovăția.

„Pentru a restabili dreptatea, am solicitat Curții Supreme de Justiție repararea încălcărilor fundamentale comise de instanțele naționale la judecarea cauzei. De data aceasta, instanțele naționale urmează să țină cont de constatările Curții europene din hotărârea de condamnare a statului și anume de faptul că nu am avut parte de un proces public în cadrul căruia să pot să mă apăr și să-mi demonstrez nevinovăția. Curtea, de asemenea a admis că au fost încălcate și alte drepturi din cadrul unui proces echitabil, precum refuzul de audia martori, numirea expertizelor, etc.”, a scris pe pagina sa de socializare fostul premier.

Reamintim că Vlad Filata fost reținut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general, Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ al lui Ilan Șor. 

Fostul premier a fost eliberat din penitenciar în decembrie 2019, după ce a ispășit patru ani şi două luni din pedeapsa de 9 ani de închisoare.

am filat by Safe Marketing

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.