Acasă Istorii din spatele culisei DOC // Vettingul și presa afiliată guvernării ar avea același finanțator. Despre...

DOC // Vettingul și presa afiliată guvernării ar avea același finanțator. Despre cine este vorba

0

DEXIS INTERACTIVE INCORPORATED, denumirea comercială Dexis Consulting Group, cu sediul principal în Statele Unite, dar cu structuri locale în mai multe țări, inclusiv în Moldova, ar fi finanțat nu doar vettingul, care se ocupă de evaluarea judecătorilor și procurorilor, ci și o bună parte din presa afiliată PAS – partidul aflat la guvernare și care este controlat de Maia Sandu, notează Telegraph.md. 

Astfel, potrivit rapoartelor prezentate de mai multe surse mass-media, DEXIS INTERACTIVE INCORPORATED a transferat anumite sume în conturile Pro TV, Jurnal TV, TV8, Realitatea și Studio-L.

Contrar transparenței promovate de structurile străine și de unele surse mass-media de la Chișinău, posturile TV nu au furnizat sumele pe care le-au primit anterior de la DEXIS INTERACTIVE INCORPORATED. De asemenea, nu sunt dezvăluite proiectele pentru care au fost cheltuiți banii încasați de la această structură americană.

Referitor la activitatea DEXIS INTERACTIVE INCORPORATED în Republica Moldova, anterior a fost depusă o sesizare la Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, însă instituția nu a intentat vreo anchetă.

Pe site-ul oficial, DEXIS INTERACTIVE INCORPORATED transmite că în Republica Moldova are trei proiecte: 1) Vettingul; 2) Statul de drept; 3) Stabilizare și prevenirea conflictului și violenței. Datele publicate nu menționează niciun proiect legat de mass-media, însă bani au fost transferați televiziunilor.

În acest sens, candidata independentă, Victoria Furtună a depus o sesizare în adresa directorului Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din Republica Moldova, în care anunță că a finalizat un raport, aferent procesului de uzurpare a puterii judecătorești din Republica Moldova.

„În cadrul analizei efectuate, am stabilit mai multe incertitudini aferent modului de finanțare atât a membrilor comisiei Pre-Vetting, cât și a membrilor secretariatului. Deși informația aferent remunerațiilor acestor persoane este intenționat ascunsă, totuși am reușit să identificăm o declarație de avere a unui membru din cadrul secretariatului comisiei pre-vetting, a d-lui Iurie GAȚCAN. Menționez că ultimul a activat în cadrul secretariatului comisiei Pre-Vetting, după care a fost numit în calitate de membru a comisiei de Vetting, iar la numirea a depus public declarația de avere și interese personale (informația este publică), potrivit căreia pentru anul 2023, ultimul a indicat un salariului în sumă de 396 611,03 lei, la ,,DEXIS INTERACTIVE INCORPORATED” și o indemnizație de la Comisia Vetting în mărime de 465 147,36 lei”, se arată în sesizare.

„Având în vedere toate cele expuse mai sus, ținem să vă aducem la cunoștință că ne aflăm în imposibilitatea de comunicare a rezultatelor examinării celor invocate”, a răspuns la rândul său instituția.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.