Acasă Economic DOC // Tensiuni pe piața energetică! Mai mulți producători de energie eoliană,...

DOC // Tensiuni pe piața energetică! Mai mulți producători de energie eoliană, CONTESTĂ acțiunile ANRE: ”Aceste condiționalități vor duce la stagnarea investițiilor și falimentarea producătorilor”

1

Producătorii de energie eoliană din țară solicită să fie exceptați de la executarea procedurii de echilibrare în cazul producerii energiei electrice din surse regenerabile. Un demers în acest sens a fost expediat către ANRE, Președintele țării Maia Sadu, Ministerul Economiei și Infrastructurii, dar și ÎS ”Moldelectrica”

Potrivit documentului, recepționat pe adresa redacției SafeNews.md, demersul conține semnăturile a 20 de proprietari ai centralelor electrice eoliene.

Mai exact, agenții economici susțin că în R. Moldova ponderea centralelor eoliene reprezintă în jur de 1% din consumul total de energie electrică, iar din cauza fluctuației vântului, nu poate fi prognozată cu exactitate cantitatea de energie electrică produsă, așa cum se cere în proiectul Hotărârii ANRE.

Mai mult, potrivit producătorilor aceste condiționalități, afectează grav activitatea de producere a energiei regenerabile eoliene și vor conduce inevitabil la stagnarea investițiilor și falimentarea acestor producători.

Unii experți în domeniul afirmă că acțiunile ANRE de impunere a măsurilor de echilibrare către producătorii de energie eoliană sunt în contradictie cu prevederile art. 30 din Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, potrivit cărora obligația de bază de a asigura servicii de echilibrare o are furnizorul central de energie electrică.

Prezentăm mai jos, conținutul demersului:

Producătorii de energie eoliană (subsemnați), urmare a întrunirii într-o ședință comună pentru a se expune referitor la proiectul Hotărârii Consiliului de administrare ANRE cu privire la punerea în aplicare a măsurilor provizorii necesare pentru organizarea şi funcționarea pieței energiei electrice, își exprimă îngrijorarea în legătură cu următoarele aspecte:

  • 1. Potrivit datelor disponibile, la situația sfîrșitului anului 2020, puterea instalată a centralelor eoliene gestionate de producătorii de energie eoliană este de 47,1 MW (21 producători, 37 turbine eoliene), ceea ce generează sub 1 % din consumul total de energie electrică al Republicii Moldova.
  • 2. Metodele disponibile de apreciere a valorilor contractate (prognozate) și realizate de producătorii de energie eoliană, nu sunt comparabile cu cele ale altor participanți ai pieței de energie electrică, cum ar fi furnizorii și operatorii de sistem. Astfel, la această etapă, toți producătorii oferă informații orare despre energia produsă și livrată, însă în cazul furnizorilor și operatorilor de sistem urmează să fie aplicate modele de calcul cu un grad ridicat de incertitudine.
  • 3. Operatorii de sistem nu oferă un mecanism funcțional care să asigure calitatea și continuitatea livrărilor de energie electrică, în pofida existenței reglementărilor și normelor aprobate și agreate de ANRE. Acest fapt afectează în mod direct echilibrul între valorile contractate și realizate de producătorii de energie eoliană. Producătorii de energie eoliană se confruntă continu cu birocrația operatorilor de sistem, iar reglementările existente și implicarea ANRE în acest proces, este ineficient.
  • 4. Proiectul Hotărârii ANRE supus consultărilor publice, prevede ca producătorii de energie eoliană în calitate de participant al pieții de energie electrică, „urmează să devină parte responsabilă de echilibrare și trebuie să-și asume responsabilitatea financiară față de operatorul sistemului de transport al energiei electrice pentru dezechilibrele rezultate ca abateri de la graficele coordonate și transmise operatorului sistemului de transport pentru întreaga sa producție”. Această prevedere dezavantajează substanțial producătorii mici de energie eoliană (regenerabilă) față de alți participanți la această piață.

Astfel, producătorii de energie eoliană solicită ca producătorii mici de energie eoliană, să fie exceptați de la executarea prevederilor proiectului de Hotărâre menționate, or, potrivit acestora, este evident faptul că aceste condiționalități, afectează grav activitatea de producere a energiei regenerabile eoliene și vor conduce inevitabil la stagnarea investițiilor și falimentarea acestor producători.

ANRE Energie Regenerabila by SafeNews

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.