Acasă Justiţie EXCLUSIV/DOC// Solicitare către CSJ de recuzare a Procurorului General. Dorin Drăguțanu a...

EXCLUSIV/DOC// Solicitare către CSJ de recuzare a Procurorului General. Dorin Drăguțanu a depus o cerere în care solicită îndepărtarea lui Stoianoglo de la dosarul în care este învinuit

1

Fostul guvernator BNM, Dorin Drăguțanu s-a adresat Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție (CSJ) cu o cerere de recuzare a Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, pe cauza penală în care este învinuit. Se întâmplă după ce, potrivit lui Drăguțanu, Stoianoglo, ar încălca prezumția nevinovăției.

În cererea s-a către CSJ, Dorin Drăguțanu susține că Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, prin intermediul discursurilor sale publice, încearcă să-l invinuiască de săvârșirea infracțiunilor imputate, timp în care nu-i este demonstrată vinovăția.

” La data de 05 martie 2020, după ședința Consiliului Superior al Procurorilor, într-un briefing de presă, Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat că ordonat reținerea fostului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, a fostei adjuncte a lui Drăguțanu, Emma Tăbîrță, precum și a actualilor viceguvernatori a BNM Aureliu Cincilei și Ion Sturzu, se arată în cererea depusă la CSJ.

Potrivit avocaților lui Drăguțanu, astfel, Procurorul General și-a explicat decizia prin ceea ce a numit implicarea BNM în frauda bancară. Mai mult, acesta ar fi făcut nu o singură dată, declarații care sunt de natură să atingă prezumția nevinovăției.

În special, Stoianoglo a declarat: ”Azi dimineața eu am sancționat audierea și reținerea foștilor viceguvernatori BNM Emma Tăbîrță, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu, și a fostului guvernator Dorin Drăguțanu. Noi suntem siguri că Banca Națională a Moldovei, a fost instituția nemijlocit implicată în fărădelegile legate de furtul milioardului”

Cererea a fost depusă astăzi, 28 aprilie.

Dorin Drăguțan este învinuit că a participat la escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari în dosarul fraudei bancare. Drăguțanu a fost guvernatorul BNM în perioada 2009-2016. În decembrie trecut, la domiciliul lui au avut loc percheziții. La data de 5 martie, curent, procurorii i-au reținut pentru 72 de ore pe fostul viceguvernator al Băncii Naționale, Emma Tăbârță, pe actualul viceguvernator Aureliu Cincilei și pe un șef de direcție de la BNM, Ion Ropot. Toți trei sunt bănuiți de escrocherie și spălare de bani. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.