Acasă Politic (DOC) Până când ar urma să fie valabilă starea de urgență în...

(DOC) Până când ar urma să fie valabilă starea de urgență în R. Moldova și prevederea de care e nemulțumită opoziția

0

Plenul Parlamentului se va întruni astăzi la ora 12:00 pentru a examina introducerea stării de urgență în Republica Moldova. SafeNews.md a făcut rost de proiectul de lege pregătit de Guvern, care propune ca starea de urgență să fie introdusă începând de astăzi și până la data de 15 mai.

Astfel, pe teritoriul R. Moldova urmează a fi declarată stare de urgență pentru aproape două luni, dacă deputații vor accepta întocmai propunerea Executivului.

Alegerile și referendumurile, permise în perioada stării de urgență?

Totodată, inițiativa legislativă nu permite interzicerea desfășurării alegerilor și referendumurilor în timpul în care este valabilă starea de urgență.

Acest lucru l-a nemulțumit pe deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, care a pregătit un amandament pentru ca desfășurarea de scrutine să nu fie permisă în acea perioadă.

„Am pregătit un amnedament pe care-l voi propune la Comisia juridică potrivit căruia la art.4 alin.(2) din Legea nr.212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război textul „precum şi desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale şi a referendumurilor republicane şi locale” urmează a fi păstrat.

În versiunea Guvernului, acest text se propune a exclus, astfel deschizând calea organizării alegerilor în perioada stării de urgență.

După mine, în perioada stării de urgență, desfășurarea alegerilor sau a referendumurilor este atât inoportună, cât și contraindicată. Mai mult decât atât, este de principiu imposibil să ai un scrutin liber și corect așa cum prevede Constituția, Codul electoral și actele internaționale la care Republica Moldova este parte”, și-a argumentat acesta poziția.

Amintim că starea de urgență urmează a fi declarată în urma situației epidemiologice legate de răspândirea infecției cu COVID-19.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.