Acasă Politic DOC// Opoziția sesizează CCM: Ce se întâmplă dacă Dodon și Greceanîi refuză...

DOC// Opoziția sesizează CCM: Ce se întâmplă dacă Dodon și Greceanîi refuză să desemneze un premier?

0

Deputatul Platformei DA și vicepreședintele formațiunii, Igor Munteanu, a sesizat Curtea Constituțională cu referire la interpretarea prevederilor Legii Supreme ce țin de desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru, transmite SafeNews.md cu referire la deschide.md.

Astfel, parlamentarul solicită Înaltei Curți să explice dacă șeful statului are dreptul discreționar de a desemna orice candidat la funcția de prim-ministru, fără a ține cont de faptul că majoritatea parlamentară, în procesul consultărilor, îi recomandă să desemneze un candidat concret la funcția de premier. Totodată, Igor Munteanu întreabă dacă șeful statului este obligat să desemneze candidatul majorității parlamentare la funcția de premier, propus în timpul consultărilor cu fracțiunile parlamentare sau nu.

La fel, el întreabă dacă poate fi constatată starea de incompatibilitate temporară a președintelui de ași exercita atribuțiile în cazul în care șeful statului refuză să desemneze candidatul agreat de majoritatea parlamentară și recomandat în cursul consultărilor între președintele R.Moldova și fracțiunile parlamentare.

Ultima întrebare, adresată Curții Constituționale, se referă la atribuțiile speakerului Parlamentului, cărui îi revine asigurarea interimatului funcției de președinte, în caz de suspendare a ultimului.

În situația constatată de incompatibilitatea temporară a președintelui R.Moldova de ași exercita funcțiile, este obligată persoana care asigură interimatul funcției să refuze să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru, agreat de majoritatea parlamentară sau să desemneze un alt candidat?”, întreabă deputatul.

Mai exact, Igor Munteanu întreabă dacă președintele Parlamentului, în cazul în care asigură interimatul funcției de președinte al R.Moldova, este în drept să dispună de discreția proprie în selectarea candidatului sau interimatul se instituie doar pentru executarea pur tehnică a atribuției refuzate de președinte.

De precizat că anterior, Igor Dodon a declarat că nu va desemna un candidat la funcția de prim-ministru, propus de deputații „transfugi”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.