Acasă Istorii din spatele culisei DOC // Noi detalii de la Comisia ”Laundromat”. Grigoriu prezintă acte ce...

DOC // Noi detalii de la Comisia ”Laundromat”. Grigoriu prezintă acte ce ar demonstra că Alexandr Stoianoglo ar fi autorul legii care ar fi făcut posibilă spălătoria de bani

0

După ce într-o conferință de presă, susținută la data de 5 aprilie curent, în care președintele Comisiei ”LAUNDROMAT”, deputatul Inga Grigoriu a declarat că actualul procuror general, Alexandr Stoianoglo ar fi autorul unei legi care a făcut posibilă spălătoria de bani, Grigoriu vine cu noi dezvăluiri în acest sens. Mai mult, aceasta a prezentat și unele documente, explicând cum membrii comisiei au obținut aceste informații, dar și modul în care unele acte pur și simplu ar fi fost ”nimicite”.

Detaliile despre legea care ar fi făcut posibilă spălătoria de bani, ar fi ieșit la suprafață în procesul analizei cadrului legal modificat în anii 2010-2014 pentru a facilita spălările de bani prin R.Moldova.

Astfel, Inga Grigoriu susține că o sintagmă inedită, formată din trei cuvinte, a deschis larg o portiță.

„AVÂND EFECT SUSPENSIV” este sintagma biclucașă. În anul 2017-2018, în presă, se scria că la inițiativa unui ex-deputat a fost posibil acest lucru, accentuiază președintele Comisiei Landromat, Inga Grigoriu.

În acest sens, președintele Comisiei Laundromat, Inga Grigoriu susține că a analizat modificarea legislației la acest aspect și iată ce a ieșit la suprafață:

1. În cadrul audierilor publice cu reprezentanții Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), s-a aflat că, deși Serviciul a aplicat 46 de decizii de blocare a tranzacțiilor suspecte la banca comercială vizată, totuși, sintagma „având efect suspensiv”, întrodusă ca amendament la lectura a doua în Legea veche Nr. 190/2007 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, oferea puterea de a debloca deciziile SPCSB și astfel, banca elibera banii blocați și ei plecau în off-shore. Deci, acest impediment în cadrul legal, practic, făcea ca Serviciul să fie neputincios.

2. Ce înseamnă această sintagmă – „având efect suspensiv”? Permitea ca, doar prin prezentarea la bancă a copiei înregistrării cererii/plângerii reprezentanților companiilor nerezidente în instanța de judecată, banca să deblocheze conturile și banii să plece, fără a informa SPCSB.

3. Cristina Țărnă, ex-vicedirector al CNA, în a. 2017 a comunicat public că astfel s-a deconectat „butonul roșu” la CNA, descriind situația de mai sus cu cererea în instanța de judecată. În același timp, Țărnă a invocat faptul că modificarea în legea vizată a venit la inițiativa unei persoane cu interese în sectorul bancar, consiliată de M. Gofman (ofițer al CCCEC, director adjunct al SPCSB). De asemenea, a specificat că amendamentul în cauză a fost activ timp de câțiva ani. Sintagma „având efect suspensiv” a fost întrodusă în 2011 și a dispărut în 2014, în urma asumării de răspundere în fața Parlamentului a Guvernului Leancă.

4. În consecință, ex-ministru al finanțelor, dn Veaceslav Negruța, în comunicarea sa publică s-a referit la ex-deputatul PD, Valeriu Guma. Grigoriu a studiat amendamentul propus de fostul parlamentar și, din analiza efectuată, nu la el se putea referi Țărnă, deoarece art. 14 alin. 1 a rămas activ până la sfârșitul a. 2017, când a fost votată noua lege Nr. 308 din 22.12.2017 cu privire la spălările de bani și finanțarea terorismului. Astfel, Țărnă se putea referi doar la alin 1 (2) din articolul vizat, care a însemnat, în opinia ei deconectarea butonului roșu și care a fost modificat în 2014.

5. Cine este, totuși, autorul amendamentului buclucaș, format din sintagma „având efect suspensiv”? Comisia Laundramat a ridicat actele, a solicitat ajutor de la Direcția Generală Juridică a Parlamentului și a constatat că autorul este însuși CCCEC (CNA actual). Pe raportul comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, stă semnatura lui Stoianoglo Alexandr în calitate de președinte al comisiei parlamentare. Comisia Laundromat i-a trimis demers în acest sens la care încă nu este un răspuns.

6. Comisia Laundramat s-a adresat către CNA ca să afle cine este funcționarul din partea CCCEC care a participat la 06.04.2011 la ședința Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, să prezinte acest amendament sau cum anume a fost recepționat acest amendament. Prin răspunsul primit Comisia află că materialele solicitate au fost nimicite, a dezvăluit Grigoriu.

În acest sens, Inga Grigoriu, președintele Comisie Laundromat anunță că membrii comisiei vor continua investigațiile și le va prezenta opiei publice.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.