Fosta deputată a Platformei Demnitate și Adevăr, șefa Comisiei parlamentare de anchetă Laundromat, Inga Grigoriu, a publicat un set de documente care ar demonstra vinovăția lui Stoianoglo în spălarea a peste 22 de miliarde de dolari prin intermediul Republicii Moldova. Mai exact, în documente este indicat că Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupției (actualul CNA), condus atunci de Viorel Chetraru, este autorul amendamentului din 2011 la Legea cu privire la spălările de bani, prin care a fost introdusă sintagma „având efect suspensiv” în lectura a doua. Ulterior, președintele de atunci, a Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandr Stoianoglo, a promovat în Parlament acest amendament. Astfel, acțiunea a fost catalogată abuz în serviciu și este unul dintre capetele de acuzare aduse procurorului general suspendat.
Ex-deputata menționează că comisia „Laundromat” din legislatura precedentă a identificat un aspect deosebit privind modificările legislative operate în particular pentru această operațiune în anul 2011. Astfel, introducerea unui amendament – „având efect suspensiv”, a permis spălarea a peste 22 miliarde de dolari prin R.Moldova, subliniază Grigoriu.
Ulterior, Comisia a descoperit o scrisoare din data de 31 martie 2011, cu Nr. 13/1217, semnată de Viorel Chetraru, care înaintează președintelui Comisiei Parlamentare Securitate națională, Apărare și Ordine publică (n.r. Alexandr Stoianoglo – președintele Comsiei), un amendament la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, în care solicită introducerea sintagmei „având efect suspensiv” în lectura a doua: „Astfel, am descoperit autorul amendamentului”.
În acest sens, Inga Grigoriu susține că organelor de anchetă le revine misiunea de a afla răspunsuri la următoarele întrebări:
– De ce nu a fost informat Guvernul din anul 2011 cu privire la modificările operate la Lege în lectura a doua?
– De ce președintele CPSNAOP nu s-a asigurat că Guvernul cunoaște sau este de acord cu propunerile parvenite de la CCCEC în lectura a doua?
– De ce a fost tăinuită această informație de opinia publică și care a fost rolul lui M. Gofman la formularea amendamentului prezentat?
– Odată ce organele de anchetă au creat un precedent privind abuzul în serviciu, vor acționa acestea și în celelalte cazuri similare identificate?
Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu, potrivit deciziei magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.