Acasă Justiţie DOC// Gorbunțov cere schimbarea procurorului: Apără interesele lui Usatîi

DOC// Gorbunțov cere schimbarea procurorului: Apără interesele lui Usatîi

0

Bancherul rus Gherman Gorbunțov a adresat o scrisoare deschisă Procurorului General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo. Acesta acuză procurorii ce examinează cauza sa penală că ar lucra pentru Renato Usatîi, figurant în dosar, și că ar încerca să „îngroape cauza penală privind tentativa de omor asupra bancherului și atacul raider asupra Universalbank”, transmite SafeNews.md cu referire la Unimedia.

Omul de afaceri rus Gherman Gorbunțov afirmă că, de la 16 decembrie 2020, procurorul care investighează cazul de atac raider asupra Universalbank și tentativa de omor asupra sa, a adresat o solicitare de revizuire a cazului cu scopul de a închide dosarul penal.

Potrivit unei scrisori deschise semnată de Gorbunțov, publicată pe mai multe canale de Telegram, în cadrul reexaminării cauzei penale, dispusă în toamna lui 2020, procurorul pe caz „cere să fie acceptate solicitările avocaților lui Renato Usatîi, și să anuleze decizia Procurorului General de a relua ancheta”.

Acest lucru este un „nonsens”, întrucât anchetatotul ar trebui să facă exact invers, să apere partea vătămată și nu suspectul, se arată în scrisoare.

„În acest sens, declar că voi depune o cerere de recuzare a acestui procuror, întrucât prin acțiunile sale a arătat în mod clar că nu este interesat de cercetarea infracțiunilor comise.

Este evident că procurorul care se ocupă de caz vrea „să îngroape” cazul tentativei de omor asupra mea, alături de dosarul privind atacul raider asupra Universalbank”, se mai arată în scrisoarea bancherului.

Gorbunțov cere lui Alexandr Stoianoglo să verifice acțiunile subalternilor săi.

Gherman Gorbunțov deținea pachet de acțiuni la UniversalBank din 2008.

În luna august 2011, un mesaj anonim anunța redacția Unimedia despre faptul că la UniversalBank a vut loc o tranzacție cu 78% din acțiunile acesteia la secția de tranzacţii directe a bursei. Gorbunțov a organizat o conferință de presă spunând că este victima unui atac raider.

La câteva zile, Renato Usatîi, actualul primar de Bălți, a organizat o conferință prin care anunța că el este noul acționar majoritar.

Acesta l-a acuzat atunci pe Gorbunțov că, pe timpul șefiei sale la UniversalBank, prin această bancă se spălau zilnic cca 5-10 milioane de dolari.

Potrivit lui Usatîi, bancherul rus ar fi intrat ilegal în posesia celor 78 la sută dintre acțiunile băncii moldovenșeti.

La începutul lui 2012, Procuratura moldovenească anunța că milionarul rus, Gherman Gorbunţov, acţionarul majoritar al Universalbank este anunţat în căutare generală de către autorităţile din Republica Moldova.

La 23 martie 2012 presa engleză a anunțat că fostul șef al băncii comerciale Universalbank a fost grav rănit la Londra, după ce a fost împușcat de 6 ori.

Ulterior, acesta a fost luat sub protecție la Londra. Acesta îl acuză de tentativă de omor și atac raider pe Usatîi, acesta respingând acuzațiile.

Dosarul nu s-a mai urnit din loc de ani de zile, iar în toamna lui 2020, Procurorul General a dispus reexaminarea cauzei.

Între timp, în România a fost reținut presupusul killer Vitalie Proca, care ar fi împușcat în bancherul rus, iar dosarul a luat o altă întorsătură.

În noiembrie 2017, Proca a afirmat că președintele PD, Vladimir Plahotniuc, este cel care a comandat asasinarea bancherului rus Gherman Gorbunţov.

Însă bancherul rus, Gherman Gorbunțov, afirmă că declarațiile făcute de killerul care a atentat la viața sa, nu sunt adevărate, ci, mai degrabă, Proca ar fi fost plătit de liderul Partidului Politic „Partidul Nostru”, ca să aducă mărturii false împotriva lui Vlad Plahotniuc.

unimedia.info

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.