Acasă Istorii din spatele culisei DOC // Firma despre care Platon a evitat să vorbească și procurorii...

DOC // Firma despre care Platon a evitat să vorbească și procurorii n-au insistat a spălat 750 mln $ în Laundromat

0

Compania „Westburn Enterprises Limited”, cea care a fost menționată în înregistrarea video de la audierile lui Platon, interogări la care a participat însuși Procurorul General, este una dintre firmele implicate în spălarea celor peste 20 000 000 000 de dolari din Federația Rusă prin băncile din R. Moldova. Mai mult, în unul dintre episoade, aceasta a reușit să obțină chiar și 750 000 000 de dolari, iar într-un alt episod este implicată în titirezul BEM – Victoriabank.

Astăzi, în presă a apărut o filmare de la audierile lui Veaceslav Platon, supranumit „raiderul numărul 1 în CSI”, la care au participat mai mulți procurori, dar și șeful PG, Alexandr Stoianoglo.

În secvența care durează aproape 4 minute, unul dintre acuzatori îl întreabă pe Platon dacă acesta cunoaște „cine este beneficiarul companiei Westburn” (Westburn Enterprises Limited – n.r.).

„Eu nu vreau să spun minciuni, am spus că voi vorbi adevărul. Așă că, pentru moment, voi prefera să nu zic nimic despre beneficiarul final al respectivei firme. Știu de ce întrebați, dar prefer să tac. (…) În contextul atacului raider din 2011, prin această companie au trecut bani tranzit… nu are mare importanță cine sunt beneficiarii. În orice caz, persoana care a primit banii este Plahotniuc, au venit banii pe contul escrow al Victoria Bank, iar apoi la OTIV Prime – deci la Plahotniuc”, ar spune sursa în video.

Ceva mai târziu, unul dintre procurori îl întreabă pe Platon de ce refuză să ofere detalii și îi spune că acesta ar trebui, totuși, să dea o explicație. De fapt, acuzatorul îi și sugerează cum să răspundă, întrebându-l aluziv dacă nu cumva motivul tăcerii sale este teama ca declarațiile să nu fie utilizate împotriva lui. În replică, Platon repetă cuvintele procurorului, doar că pe un ton exclamativ: „Nu răspund pentru că informațiile ar putea fi utilizate împotriva mea”.

Nu cunoaștem dacă pe parcursul discuțiilor oamenii legii au mai insistat să afle de la Platon cine este beneficiarul final al companiei respective, cert este că raiderul a recunoscut că această firmă îi este cunoscută. „Westburn Enterprises Limited” a obținut, prin intermediul unei decizii de judecată de la Chișinău, suma de 750 000 000 dolari SUA de la o serie de companii din Federația Rusă, care aveau conturi deschise în băncile din R. Moldova. Mai mult, în decizia instanței, semnată de Liliana Andriaș, este menționat că urmează a fi recuperate 100 000 de dolari de pe contul unui oarecare Ivan Belekci, care ar fi locuitor al orășelului Codru, din municipiul Chișinău. 

Numele lui Belekci apare într-o investigație jurnalistică realizată de anticorupție.md. Jurnaliștii au scris că în toate dosarele din „Laundromat” pe care au fost emise ordonanțe de încasare a sumelor mari de bani de la firme din Federația Rusă lipsește fișa din buletinul de identitate al cetățenilor moldoveni care ar indica domiciliul acestora.

Astfel, numele lui Ivan Belekci, de exemplu, apare în trei dosare diferite: la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, și la Judecătoria Ungheni. În dosarele judecate de Liliana Andriaș, ca o bătaie de joc, domiciliul lui Belekci este indicat, într-un caz, în orășelul Codru, suburbie a capitalei, iar în al doilea caz – Codru, str. Costiujeni 8. Subliniem că ultima este adresa primăriei orășelului Codru. În dosarul judecat de Mihail Moraru la Ungheni, același Belekci apare ca locuind în satul Novaia Nicolaevca din același raion.

În realitate, Ivan Belekci are viză de domiciliu în Chișinău, pe str. Zelinski, din sectorul Botanica al capitalei. Jurnaliștii l-au găsit însă în satul Iargara, Leova, unde bărbatul s-a retras după ce a revenit din Marea Britanie, acolo unde a muncit vreme de mai mulți ani.

Vedeți mai jos decizia de judecată prin care „Westburn Enterprises Limited” a obținut 750 000 000 de dolari în cadrul schemei „Laundromat”.

„Westburn Enterprises Limited” mai apare într-un episod în care grupul de persoane conduse de Veaceslav Platon, împreună cu cel condus de Ilan Shor, au scos din Banca de Economii câteva zeci de milioane de dolari pentru a acoperi anumite credite de la Victoriabank. Creditele respective au fost acordate mai multorcompanii înregistrate în Marea Britanie. 

Coincidență sau nu, dar datele din Marea Britanie arată că „Westburn Enterprises Limited” a activat exact până în anul când a fost reținut raiderul nr.1 în spațiul CSI, Veaceslav Platon, încheindu-și activitatea cu doar câteva luni înainte ca acesta să fie plasat în arest.

Amintim că Procuratura Generală a Federației Ruse a trimis o cerere în adresa Procuraturii Generale a Republicii Moldova prin care solicită efectuarea unei comisii rogatorii. Presa rusă scria pe 3 martie că procurorii cer punerea sub învinuire a lui Veaceslav Platon pentru spălare de bani în dosarul „Laundromat”.

Procurorii ruși ar fi stabilit că Veaceslav Platon, prin intermediul Moldindconbank, dar și executori judecătorești din cadrul instanțelor din Republica Moldova, acționând de comun acord cu anumiți bancheri ruși, a organizat schema de scoatere ilegală a banilor sustrași, inclusiv de la Gazprom și Căile Ferate din Rusia.

deschide

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.