Acasă Politic DOC // Deputat de la București: ”României să ia atitudine fermă față...

DOC // Deputat de la București: ”României să ia atitudine fermă față de orice derapaj antidemocratic al puterii de la Chișinău”

0

Inițiativa autorităților de la Chișinău de a aduce modificări în sistemul electoral prin aplicarea votului prin poștă stârnește chiar și în Parlamentul României o nedumerire. Deputatul Boris Volosatîi a observat că aplicarea acestui mecanism doar în țările în care PAS are un interes politic evident încalcă grav supremația legii și principiul egalității votului.

La 9 aprilie, politicianul român a adresat o solicitare către ministrul de Externe de la București, Odobescu Luminița-Teodora, cu privire la inițiativa contestată a partidului de guvernământ din Chișinău.

Parlamentarul a exprimat îngrijorarea față de acest proiect antidemocratic care încalcă principiile statului de drept și ale alegerilor libere. O critică similară a fost exprimată și de o serie de experți și asociații din Chișinău.

”Proiectul îi are ca autori pe 48 de deputați aparținând Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) aflat la guvernare, formațiune din care provine și Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Constatăm că această inițiativă legislativă a fost supusă criticilor de mai multe organizații importante pentru promovarea democrației și a drepturilor omului în Republica Moldova, cum ar fi, de exemplu, Promo-LEX, precum și de majoritatea partidelor politice sau a instituțiilor de presă.

Exprimăm opinia că în cazul adoptării inițiativei legislative nr. 65/01.03.2024 și punerii ei în aplicare în scrutinul prevăzut pentru anul 2024 va fi grav afectat caracterul universal și egal al votului, fapt ce ar putea pune sub un drastic semn de întrebare democrația din al doilea stat românesc”, este scris în adresarea lui Volosatîi către Odobescu.

El consideră că o astfel de limitare este inacceptabilă și ar trebui ca votul prin corespondență să fie permis pentru toți cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în străinătate, nu doar în țările convenabile pentru partidul de guvernământ: ”Fiind adepți al votului la distanță, considerăm că posibilitatea exercitării votului prin corespondență trebuie acordată fie tuturor cetățenilor cu domiciliul sau reședința peste hotare, fie nimănui.”

În acest context, deputatul a apelat la Ministerul Român de Externe să reacționeze și să ofere un răspuns oficial cu privire la poziția sa referitoare la “acest pas antidemocratic”. În special, să precizeze dacă au fost cerute experiența și opinia României pentru implementarea acestui proiect pe teritoriul UE și al României. De asemenea, a fost solicitată informații despre demersul statului român către Comisia Europeană în această problemă.

”Inovația electorală” a partidului de guvernământ din Republica Moldova, vizându-i exclusiv pe alegătorii stabiliți în Statele Unite ale Americii și Canada, este vădit discriminatorie, atentează la însăși fundamentele democrației, vine în răspăr cu recomandările Comisiei de la Veneția pentru Democrație prin Drept și ale OSCE/ODIHR în materie electorală, fiind de natură să compromită integritatea procesului electoral, indiferent de bunele intenții afișate de cei 48 de autori ai proiectului de lege.

Întrucât România și Republica Moldova, ca instrumente politice ale națiunii române de pe ambele maluri ale Prutului, dezvoltă relații speciale și privilegiate de parteneriat strategic, bazat pe unitatea de limbă, istorie, cultură, spiritualitate și pe aspirația naturală privind viitorul lor comun în consens cu vocația lor de unitate, considerăm necesar ca autoritățile României să ia atitudine fermă față de orice derapaj antidemocratic al puterii de la Chișinău”, a notat deputatul.

Contactat de către redacția telegraph.md, deputatul Boris Volosatîi a comunicat că Ministerul Afacerilor Externe de la București are la dispoziție 14 zile pentru a răspunde la interpelare, iar răspunsul oficial va fi publicat ulterior.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.