Acasă Justiţie DOC // Arena Națională: După doi ani de anchetă nu există niciun...

DOC // Arena Națională: După doi ani de anchetă nu există niciun bănuit. PA s-a adresat Guvernului pentru a calcula prejudiciul

0

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a făcut publică adresarea Procuraturii Anticorupție către Guvern privind cazul Arenei Chișinău și anume pentru calcularea prejudiciului adus statului. Totodată, Slusari a scris pe Facebook că după doi ani de anchetă nu există niciun bănuit.

„În loc de 10 ha, necesare pentru construcția Arenei, de la Colegiul vitivinicol Stăuceni au fost sustrase, fără nicio explicație plauzibilă, peste 69 hectare agricole.
Statul nu a primit niciun bănuț pentru excluderea pământului din circuitul agricol. Doar aici CNA a putut calcula lesne prejudiciul pentru diferența de 59 ha. Calculele simple arată că la bonitatea minimă, cu aplicarea coeficientului legal de 9264,96 pentru un grad/hectar, pierderile nerecuperate ale statului sunt de aproximativ 27 milioane lei!
Repet a câta oară, aceste 59 hectare în prezent sunt gajate și, conform contractului de așa zis parteneriat public-privat, pot fi și regajate.
În document se face referință la constatarea că SRL Arena Națională nu va fi în stare să achite companiei de construcție din Turcia anual 1,5 milioane de euro în calitate de plată pentru efectuarea lucrărilor și că această sumă urmează să fie achitată din bugetul de stat. Adică, din start, proiectul a fost calculat greșit, însă cei din CNA, având aceste cifre, oricum nu știu a număra prejudiciul.
În cadrul inspectării financiare executorii lucrărilor au refuzat să prezinte Devizul de cheltuieli și procesele-verbale privind executarea lucrărilor, dar cei din CNA înghit impertinența respectivă și bocesc în continuare că nu pot face nimic, că au nevoie de ajutor și pasează responsabilitatea pe alte autorități. Se creează impresia că documentul este scris de un ONG, dar nu de organul de anchetă”, a scris Slusari.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.