Acasă Justiţie DOC // Administratorii a trei companii figurante în raportul Kroll, condamnați la...

DOC // Administratorii a trei companii figurante în raportul Kroll, condamnați la câte 6 ani de închisoare cu executare. Detalii din sentința motivată

1

Trei beneficiari „din acte” ai unor companii figurante în raportul Kroll au fost condamnați la câte șase ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, în dosarul furtului miliardului, pentru spălare de bani.

Este vorba despre Andrei Nirauța, conducătorul „Caritas Group”, Ala Guțu (Lala), administratoare a companiei „Provolirom SRL” și Tatiana Dolghina – cea care a administrat „Dracard SRL”, toate trei companii fiind vizate în dosarul fraudei bancare pentru că ar fi contractat credite neperformante de milioane de lei, care ar fi adus un prejudiciu de peste 550 de milioane de dolari Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

Sentința de condamnare a fost pronunțată miercuri, 2 iunie, de către Completul de judecată format din magistrații: Ana Cucerescu, Petru Păun și Eugenia Beșelea de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, transmite SafeNews.md cu referire la zdg.md.


Sentința motivată de condamnare a fost pronunțată la 20 iulie curent.

În document se menționează că cei trei învinuiți au declarat în fața magistraților că „benevol s-au prezentat la Banca de Economii și au semnat contracte de creditare cunoscând despre ilegalitatea primirii creditului”.

„ (…) Cei trei în cadrul ședinței de judecată declarând că benevol s-au prezentat la Banca de Economii și au semnat Contracte de creditare și cunoscând despre ilegalitatea primirii creditului, urmărind scopul deghizării naturii originii mijloacelor bănești au semnat dispoziții de plată în baza cărora mijloacele bănești se transferau sub formă de plăți pentru furnitură, materiale de construcție și calculatoare către companii nerezidente înregistrate în Marea Britanie.

Circumstanțele date rezultând și din declarațiile reprezentantului părții vătămate BC „Banca de Economii” SA – Grigorii Olaru, care fiind recunoscut și audiat în această calitate a comunicat că în perioada anului 2014, SC „Provolirom” SRL și SC „Caritas Group” SRL, au beneficiat de la BC „Banca de Economii” SA, de credite în sumă totală de aproximativ 12.107.011.596,00 MDL, ulterior mijloacele bănești fiind transferate sub formă de plăți pentru furnitură, materiale de construcție și calculatoare către companii nerezidente înregistrate în amrea britanie.

Prin urmare instanța de judecată concluzionează că inculpații au cunoscut despre ilegalitatea primirii creditului și ulterior au dispus transferarea acestora sub formă de plăți pentru furnitură, materiale de construcție și calculatoare către companii nerezidente înregistrate în Marea Britanie. În consecință, instanța de judecată determină că, ansamblul de probe cercetate confirmă indubitabil învinuirea adusă inculpatului inculpaților pentru care faptă şi va fi declarat vinovat şi, respectiv, supus unei pedepse penale”, se menționează în sențința motivată.

Creditele obținute de „CARITAS GROUP” SRL din cele trei bănci cu probleme, implicate în furtul miliardului:

Detalii din sentință„În aceste condiții, aproximativ la începutul anului 2014, Andrei Nirauța, urmărind scopul de a obține un beneficiu material pentru sine şi, după caz, pentru alţii, a consimțit racolarea sa de către unul dintre membrii grupului criminal condus de persoana în privința căreia cauza penală a fost dejungată și o altă persoană în privința căreia cauza penală a fost dejungată, în activitățile ilegale planificate de a fi efectuate de către grupul criminal condus de către persoana în privința căreia cauza penală a fost dejungată, constituit în cadrul organizației criminale menționate (...)”.

Sursa: ZdG

Continuarea o găsiți pe zdg.md.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

  1. Benevol ? Țapi ispășitori !!! Stoianoglo se grăbește să închidă procesul (acuși și alte procese), ca nu cumva să iasă la lumină „coordonatorii” …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.