Acasă Politic DISINFO// Vizita Maiei Sandu la Kiev, în viziunea portalurilor pro-socialiste și noua...

DISINFO// Vizita Maiei Sandu la Kiev, în viziunea portalurilor pro-socialiste și noua eră a relației moldo-ucrainene

0

În data de 12 ianuarie, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a fost în vizită oficială la Kiev , la invitația omologului său, Volodymyr Zelensky.  Astfel aceasta a fost  prima vizită oficială a noului președinte, în străinătate ,de la preluarea mandatului. Șefii de stat au organizat o conferință de presă comună, după care au fost semnate o serie de acorduri de cooperare interstatală moldo-ucraineană, transmite SafeNews.md cu referire la disinfo.md.

Întrucât fostul șef de stat Igor Dodon nu a  efectuat nicio vizită în Ucraina și România în timpul mandatului său, vizita Maiei Sandu la Kiev poate fi considerată drept prima vizită la un nivel atât de înalt din 2015 încoace.

Pe lângă întâlnirea cu omologul său ucrainean, Maia Sandu a purtat discuții  cu premierul țării și cu președintele Parlamentului. Sandu a discutat despre cooperarea în domeniul integrării europene și securității regionale, precum și despre chestiunile legate de corupție și contrabandă.

Cu Zelensky Sandu a discutat în special despre problemele legate de construcția noii hidrocentrale pe Nistru și lucrarile centralei hidroelectrice.

Reacția mass-mediei afiliate PSRM

Știrea despre vizita Maiei Sandu în Ucraina a fost cap de afiș în toata presa moldovenească. Mai mulți reprezentanți ai mass media au transmis în direct conferința de presă de la Kiev și au informat pe larg publicul despre tot ce se întâmpla la Kiev. O altă parte a presei, cea controlată în special de Partidul Socialiștilor, nu a fost deosebit de interesată de acest eveniment. Pe paginile web ale posturilor de televiziune NTV Moldova și Primul din Moldova, a apărut doar o scurtă notă de câteva rânduri despre acest subiect.

Caracteristica distinctivă dintre materialele de presă distrubuite de presa pro-socialistă și cealaltă mass-media au fost titlurile, în mod clar tendențios. NTV a scris: „Maia Sandu poate priva Chișinăul de alimentarea cu apă” sau „Maia Sandu susține intenția Ucrainei de a construi centrala hidroelectrică Novodnestrov, ceea ce va duce la încetarea alimentării cu apă a Chișinăului”.

Materialele autorilor Komsomolskaya Pravda pe acest subiect au fost pline de declarații subiective, cu tentă ironică. Kp.md scrie despre întâlnirea liderilor celor două țări: „Debutul Președintelui Moldovei la Kiev: Strigând „Glorie Ucrainei!”, a ars poduri cu Moscova și a adoptat experiența luptei împotriva „regiunilor rebele”; „Prietenii împotriva Moscovei”: De ce președintele Republicii Moldova Sandu s-a grăbit să-l vadă pe Zelenski.

Mai mult, portalul Telegraph.md, care face parte din aceeași mașinările de propagandă a PSRM, a distribuit un video, publicat pe un canal Telegram afiliat, cu mesajul că delegația Maiei Sandu nu a mers la Kiev cu două microbuze, așa cum anunțase anterior purtătoarea de cuvânt a președintelui, ci că ar fi fost însoțită de o coloană de peste zece mașini și o ambulanță. Imaginile publicat sunt de o calitate slabă astfel că este imposibil să se distingă când și la ce post vamal are loc acțiunea. Nu se văd nici numerele de înmatriculare ale mașinilor.

Acest lucru nu a împiedicat însă alte portaluri, fără să dea vreun sunet de confirmare la instituțiile responsabile, să răspândească fake-uri. Acestea apar pe portalurile anonime de știri ale socialiștilor, cum ar 24h.md, today.md, subiectulzilei.md, breakingnews.md, democracy.md, evenimentul.md. Toate site-urile copiază textul fără să îl redacteze, uneori schimbă doar titlul sau fotografia. Ei scriu că vizita „modestă” a Maiei Sandu la Kiev a fost de fapt mai mult decât luxoasă”. Un asemenea fake apare și pe  sit-ul KP dar cu un alt titlu „Sandu a mers la Kiev însoțită de un cortegiu cu zece mașini și nu cu două „căruțe”, așa cum a promis.”

Doar reporterii de la jurnal.md au discutat cu purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră pentru a afla dacă un convoi de 10 mașini a traversat granița luni sau marți.

Nu au existat coloane de mașini la punctul de trecere a frontierei Palanca și nici, după spuneți, coloane, a declarat purtătoarea de cuvânt a poliției de frontieră, Olesia Dunas.

Cu explicații a venit și președintele Maia Sandu. E a declarat că delegația a plecat în Ucraina cu două microbuze. „În Ucraina am fost însoțiți de mașini ale serviciilor de stat ucrainene, au fost cheltuieli din partea ucraineană”, a adăugat ea. Administrația prezidențială a raportat și cheltuielile efectuate în timpul vizitei oficiale a șefului statului la Kiev. Costul total al călătoriei delegației moldovenești conduse de președintele Maia Sandu, fără transport tur-retur a costat 28,9 mii de lei.

Mai mulți experți au calificat prima vizită a Maiei Sandu la Kiev drept primul pas către ieșirea țării din izolarea geopolitică, indusă de Igor Dodon.

Analistul politic Victor Ciobanu a declarat că vizita Maiei Sandu în Ucraina are o semnificație simbolică.

„O astfel de construcție care include vizita președintelui României, Klaus Iohannis, iar apoi o întâlnire cu Zelenski este binevenită, în ceea ce privește poziționarea politicii externe. La acest capitol a eșuat Igor Dodon”, a spus Ciobanu.

Potrivit lui Ciobanu, autoizolarea geopolitică a Moldovei se va încheia și vor fi restabilite legăturile cu parteneri externi, în primul rând cu cei occidentali. Cu toate acestea, expertul spune că Sandu ar trebui să stabilească cu siguranță contactul și cu Moscova.

Iulian Groza, directorul Institutului de Politică Și Reformă Europeană (IPRE), fost viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, consideră că reluarea relațiilor bilaterale strategice cu România și Ucraina este una dintre cele mai importante priorități ale politicii externe a președintelui Maia Sandu.

„Ucraina și Republica Moldova au provocări comune. Integritatea teritorială a țărilor noastre este în pericol. Și, în această privință, Ucraina este un scut strategic de securitate pentru Republica Moldova. Țările noastre se confruntă cu problema nerespectării integrității teritoriale de către Federația Rusă, cu amenințări de securitate hibride din partea Federației Ruse, a declarat Groza.

Expertul consideră, de asemenea, că Moldova și Ucraina ar trebui să-și consolideze relațiile, cooperarea în termeni operaționali, strategic, în domeniul securității și apărării.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.