Acasă Politic Din arest la domiciliu, Dodon a semnat pentru referendum privind Stadionul Republican

Din arest la domiciliu, Dodon a semnat pentru referendum privind Stadionul Republican

0

Ex-președintele țării, Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, a semnat ieri pentru organizarea unui referendum privind soarta terenului fostului Stadion Republican. Despre aceasta a anunțat politicianul pe o rețea de socializare.

„Am semnat astăzi pentru organizarea unui referendum consultativ la care să oferim dreptul cetățenilor din municipiul Chișinău să decidă soarta terenului fostului Stadion Republican, pe care Guvernul vrea să-l transmită Ambasadei Statelor Unite.
În calitate de cetățean, sunt convins de faptul că acest teren, unul cu istorie pentru republica noastră, trebuie lăsat în proprietatea statului și transmis municipalității pentru construirea unui important obiect de menire socială. Sunt sigur că Ambasada SUA poate să identifice un alt teren pentru a-și construi un nou sediu”, a scris Dodon.

Totodată, acesta a îndeamnat chișinăuienii să semneze pentru acest referendum.

„Fac apel către toți locuitorii municipiului să susțină activ inițiativa privind organizarea referendumului și, de asemenea, să semneze pentru desfășurarea acestuia. Cetățenii trebuie să decidă, iar conducerea țării trebuie să țină de opinia propriului popor”, a mai scris acesta.

Amintim că consilierii din Consiliul Municipal Chișinău au anunțat în luna iulie că încep colectarea semnăturilor pentru organizarea referendumului local cu privire la Stadionul Republican.

Proiectul de lege care prevedea vânzarea terenului Stadionului Republican Ambasadei SUA a fost votat în 2018. 

În 2020, Parlamentul, la inițiativa socialiștilor, a abrogat acest proiect de lege și terenul s-a întors în proprietatea publică. Ulterior, prin intermediul Curții Constituționale abrogarea legii a fost anulată. Recent, Parlamentul a ratificat Acordul cu Guvernul SUA care prevede dreptul de procurare a terenului Stadionului pentru construcția Ambasadei SUA la Chișinău. 

Potrivit proiectului, în semn de omagiu adus semnificației istorice a fostului Stadion Republican, SUA vor renova porțile istorice și intrarea și le vor face accesibile publicului. De asemenea, își asumă să rezerve o parte din teren pentru amenajarea unui parc care va fi accesibil publicului.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.