Atacurile verbale virulente ale lui Igor Dodon proferate la adresa diasporei chiar din seara primului tur al alegerilor prezidențiale dezvăluie câteva lucruri importante, care prefigurează de pe acum rezultatul turului 2, transmite SafeNews.md cu referire la deschide.md.
Primo. Președintele actual (au francezii o vorbă care se potrivește aici mai bine: “le président sortant”, cu alte cuvinte: “care pleacă”) este panicat. Impresia generală, care domină starea lucrurilor la moment, arată că o mobilizare și mai puternică a diasporei în turul doi este posibilă, și că acest lucru o va favoriza în mod evident pe Maia Sandu. Numărul de secții de vot de peste hotare este considerabil mai mare în 2020 decât în 2016, iar sutele de mii de buletine de vot alocate în diasporă reprezintă în mod evident un pericol real pentru Dodon. De unde și nervozitatea lui vizibilă, care se manifestă inclusiv prin tonalitatea gravă a discursului, lecturarea aproximativă și confuză a textului, și prin utilizarea intenționată a unor expresii tăioase cu scopul de a-i jigni pe cât mai mulți dintre alegătorii adversarilor săi.
Secundo. Dodon a pierdut orice legătură cu propriul său popor. Un președinte care își cunoaște poporul pe care îl conduce nu poate debita asemenea enormități, despre “un electorat paralel”, care “nu vine în țară de zeci de ani”, și “nu știe care sunt realitățile de acasă”. O astfel de atitudine față de oamenii plecați denotă un dispreț profund și o ură nemărginită față de cei mulți, indiferent de opțiunile lor politice. Sărăcia și mizeria au lovit și au determinat să plece oamenii indiferent de culoarea lor politică, de nivelul de studii sau de mediul în care au locuit. Fiecare membru al diasporei are rude și prieteni care au rămas în Republica Moldova, prin urmare a lovi în diasporă înseamnă a lovi în întreaga țară.
Tertio. Dodon este foarte prost consiliat, de niște indivizi puțini la minte, cu viziuni extremiste. Majoritatea celor care formează astăzi diaspora au plecat din Republica Moldova în ultimii 15 ani. Dodon era deja la conducerea țării și trebăluia din greu alături de Voronin și acoliții săi, când diasporenii de azi și-au luat lumea în cap și au fugit disperați în străinătate. Istoria recentă a celor două state românești arată că diaspora are un comportament electoral imprevizibil, nu neapărat constant, dar capabil să facă minuni atunci când se simte atacată și disprețuită. Consilierii care au scris frazele despre diasporă în discursul lui Dodon ar trebui să dea o căutare pe google, cu următoarele cuvinte-cheie: “Geoană 2009”, “Ponta 2014”: sunt convins că ar afla multe lucruri noi pentru ei.
În concluzie, un lucru este evident: cheia turului doi al acestor alegeri prezidentiale se afla și în diaspora. Avem toate motivele să credem că mobilizarea din 15 noiembrie va fi cu mult mai puternică decât cea de duminica trecută, iar asta ar oferi șanse reale pentru democrația și parcursul pro-european al Republicii Moldova. “Electoratul paralel” va ști să tragă o linie perpendiculară peste cariera politică a lui Igor Dodon.
Dorin Dușciac
Paris, Franța
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.