Acasă Social Dezastru economic în Transnistria: Krasnoselski acuză Chișinăul

Dezastru economic în Transnistria: Krasnoselski acuză Chișinăul

0

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, acuză Chișinăul de blocadă economică, urmare a șantajului energetic. Or, acest lucru poate duce la tensiuni socio-economice.

„Vedem că Chișinăul creează intenționat o criză pe mai multe direcții. În primul rând este vorba de criza gazului. Din cauza reducerii volumului livrărilor, economia republicii se confruntă cu un stres extraordinar, care cu siguranță va afecta starea bugetului. Iar din 21 octombrie, în Transnistria a fost declarată stare de urgență. 

În același timp, Chișinăul blochează cu cinism și capacitatea Tiraspolului de a negocia direct cu furnizorul rus de gaz”, declară Krasnoselski într-un interviu publicat pe site-ul administrației de la Tiraspol, transmite SafeNews.md cu referire la bani.md.

Potrivit lui Krasnoselski, probleme nu sunt doar cu gazul. Sunt obstacole și la importul de bunuri.

„Sunt probleme în aprovizionarea cu cele mai importante bunuri, inclusiv medicamente și produse de protecție a plantelor. Există probleme serioase cu refuzul înregistrării entităților noastre comerciale implicate în activitate economică străină. 

Din motive neîntemeiate suntem deconectați de la tranzacțiile cu numerar. Chișinăul profită de faptul că din 28 februarie toate punctele de control de la granița dintre Transnistria și Ucraina au fost închise, creând bariere artificiale în calea libertății de circulație a persoanelor și a mărfurilor. 

Camioanele stau săptămâni sau chiar luni la punctele de control din Moldova din cauza procedurilor administrative și birocratice împovărătoare care încalcă dreptul Transnistriei de a stabili și menține relații economice externe. Pentru companiile noastre sunt create condiții economice dificile.

Este greu de evaluat acțiunile Chișinăului altfel decât ca o încercare de a distruge în mod deliberat economia transnistreană și de a crea o criză socio-economică profundă în republică”, spune liderul de la Tiraspol.

Acesta spune că a trimis opt scrisori președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a soluționa problemele cu care se confruntă Transnistria, însă fără niciun răspuns.

În luna octombrie, Gazprom a redus de două ori livrările de gaz în Republica Moldova. În context, Tiraspoltransgaz a propus o formulă de distribuție a celor 171 de milioane de metri cubi de gaz. Volumul de gaz livrat regiunii din stânga Nistrului – 119 milioane de metri cubi, iar pentru restul teritoriului Republicii Moldova – 52 de milioane de metri cubi.

La începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat că reduce livrările de gaz către Republica Moldova la 5,7 milioane de metri cubi/zi, respectiv Chișinăul trimite 2,3 milioane de metri cubi în stânga Nistrului, iar restul sunt destinați malului drept.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.