Acasă Politic Deputații Șor contestă prelungirea stării de urgență

Deputații Șor contestă prelungirea stării de urgență

0

Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic Șor, care nu se prezintă la muncă din luna septembrie, contestă prelungirea stării de urgență, pentru încă 60 de zile, de către Legislativ.

O sesizare în acest sens a fost depusă ieri, 23 decembrie, la Curtea Constituțională.

Autorii sesizării susțin că „starea de urgență a fost prelungită nejustificat, cu încălcarea mai multor articole din Constituție și a altor legi”.

„Guvernul și Parlamentul nu au argumentat necesitatea stării de urgență și competențelor speciale pentru Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), atât timp cât toate instituțiile statului sunt funcționale și au competențe să soluționeze orice criză, fără a restrânge drepturile omului. Contrar măsurilor necesare depășirii stării de urgență legate de criza energetică și fluxul migrațional, Parlamentul a delegat CSE competențe de a îngrădi drepturi fundamentale precum dreptul la întruniri, la libera exprimare, la proprietate, la libera circulație etc., care nu au nimic în comun cu starea de urgență”, se arată într-un comunicat al partidului.

în sesizare se mai menționează că „Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat decizii controversate, care nu au nicio legătură cu starea de urgență printre care”.

De asemenea, autorii afirmă că „CSE a adoptat măsuri de ordin fiscal, vamal, economic, bugetar și altele care nu au nicio legătură cu starea de urgență, asumându-și astfel, direct, competențele constituționale atât a puterii executive, legislative, cât și celei judecătorești”.

În sesizarea depusă la Curtea Constituțională, mai este subliniat faptul că, de aproximativ un an, de când a fost declarată starea de urgență, circumstanțele care au generat instituirea acesteia nu s-au schimbat, iar riscurile legate de securitatea energetică a statului, gestionarea fluxului migraționist și consecințelor economice cauzate de conflictul din Ucraina sunt aceleași.

În context, autorii sesizării menționează că Republica Moldova are un Guvern și un Parlament care au competențe depline și care pot lua orice decizie necesară în vederea depășirii oricăror crize. 

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat la 1 decembrie hotărârea prin care a prelungit starea de urgență pentru încă 60 de zile, mai exact, până pe 6 februarie 2023. Astfel, Republica Moldova se află în stare de urgență perpetuă, începând cu data de 24 februarie 2022, sau de aproape un an și nu este exclus că aceasta se va prelungi pentru noi perioade nedeterminate.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.