Acasă Politic Deputați: Formatul 5+2 nu a adus niciun progres în favoarea Chișinăului

Deputați: Formatul 5+2 nu a adus niciun progres în favoarea Chișinăului

90
0
ads

Unii deputați ai Parlamentului de la Chișinău critică formatul 5+2 de soluționare a conflictului transnistrean și spun că, de când a fost instituită această platformă, nu a existat niciun progres în favoarea Republicii Moldova. Mai mult, potrivit deputaților PAS și celor ai Platformei DA, politica pașilor mici, promovată de autoritățile constituționale de la Chișinău, nu a reprezentat nimic altceva decât concesii permanente în favoarea consolidării regimului de la Tiraspol, transmite SafeNews.md cu referire la IPN.

La 29 de ani de la declanșarea conflictului armat de la Nistru, unii deputați spun că, de-a lungul timpului, nicio guvernare de la Chișinău nu și-a dorit, cu adevărat, soluționarea diferendului transnistrean pentru că menținerea conflictului înghețat permite perpetuarea unor scheme economice de proporții.

„Cheia pentru soluționarea conflictului transnistrean este la Chișinău. Atât timp cât la Chișinău vom avea guvernări corupte care sunt complice la crimele economice ale celor de la Tiraspol, nu vom avea soluționarea acestui conflict. Pe durata existenței acestui format 5+2 nu a fost obținut niciun progres în favoarea Republicii Moldova, în schimb au fost nenumărate cedări în detrimentul suveranității țării”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit deputaților, politica pașilor mici adoptată de autoritățile constituționale de la Chișinău, este una păguboasă și nu face nimic altceva decât să întărească regimul separatist de la Tiraspol.

„Politica pe care unii o numesc „a pașilor mici” este, de fapt, una de cedare permanentă în favoarea Tiraspolului. Exemple avem multiple, sute de cazuri de răpiri de cetățeni, plăcuțe de înmatriculare neutre, posturi de control ilegal instalate, este o sfidare. În schimb, Chișinăul nu face nimic”, a declarat deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan.

În același timp, experții în domeniul respectării drepturilor omului spun că, dacă nu vor fi curmate la timp, practicile vicioase din stânga Nistrului ar putea duce la transnistrizarea Republicii Moldova.

„În cazul în care vom rămâne indiferenți la nerespectarea drepturilor omului în stânga Nistrului, riscăm să transnistrizăm Republica Moldova. Aceste practici negative se răspândesc foarte rapid și multe sunt preluate de autoritățile constituționale, vedem deja atacuri asupra societății civile, iar aceste atacuri împotriva ONG-urilor, apărătorilor drepturilor omului au început în Rusia, au continuat în Rusia și Belarus, fiind preluate și de regimul de la Tiraspol”, a spus directorul Promo-Lex, Ion Manole.

Formatul 5+2 include Chișinăul și Tiraspolul în calitate de părți implicate în conflict, OSCE, Federația Rusă și Ucraina în calitate de mediatori, iar Uniunea Europeană și Statele Unite în calitate de observatori.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here