Acasă Politic Deputat: Am mari dubii în a crede că majoritatea PSRM-PD doreşte într-adevăr...

Deputat: Am mari dubii în a crede că majoritatea PSRM-PD doreşte într-adevăr să selecteze în CSM oameni independenţi

0

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco susţine că  are mari dubii în a crede că majoritatea PSRM-PD doreşte să selecteze într-adevăr oameni independenţi în funcţia de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, astăzi urmând a avea loc concursul de selectare a patru dintre candidaturile propuse. Deputatul, care este şi membru al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, comisie care urmează să selecteze cei patru membri ai CSM, spune că refuză să participe la această şedinţă în care va avea loc concursul.„Am încercat de mai multe ori să promovez ideea selectării noilor membri ai CSM într-un mod profesionist, meritocratic şi non-partizan. De exemplu, am promovat un proiect de lege care prevedea ca desfăşurarea concursului să-l realizeze nu Comisia juridică a Parlamentului – constituită din deputaţi cu afiliere politică faţă de partidele din Parlament –, ci o comisie indepedentă constituită din experţi din afara sferei politice. Din păcate, această iniţiativă a fost respinsă de către majoritatea PSRM-PD.

Cu câteva zile în urmă a fost lansat un apel al societăţii civile (IPRE şi CRJM) prin care, de asemenea, s-a propus ca de desfăşurarea concursului să se ocupe o comisie apolitică şi nu Comisia juridică. Ideea era ca această comisie apolitică să selecteze şase candidaţi, această listă să fie transmisă ulterior Comisiei juridice, care, la rândul său, să aleagă patru din cei şase. Ulterior, cei patru preselectaţi de comisia apolitică şi aprobaţi de Comisia juridică să fie confirmaţi şi de Plenul Parlamentului. Chiar astăzi dimineaţă am propus această idee membrilor Comisiei juridice. Apropo, ideea dată se putea realiza şi fără a schimba legislaţia. Din păcate, şi de această dată propunerea mea a fost respinsă”, îşi argumentează decizia deputatul.

De menţionat că,  şedinţa în care are loc concursul de selectare a celor patru membri ai CSM a început la ora 9:00.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.