Acasă Social Delta încă rămâne dominantă, dar cedează teren în fața tulpinii Omicron

Delta încă rămâne dominantă, dar cedează teren în fața tulpinii Omicron

0

Tulpina Delta încă rămâne predominantă în lume. Ea provoacă forme grave ale bolii, inclusiv, frecvent, decese. Rămân actuale și celelalte variante – Alpha, Beta, Gamma.

Totuși, într-o perioadă foarte scurtă de timp, pe locul al doilea, după varianta Delta, a ajuns tulpina Omicron. Sunt țări unde varianta Omicron deja este dominantă. Ea proliferează datorită unui grad foarte ridicat de transmisibilitate. Se estimează că fiecare pacient cu Omicron infectează de 7,7 ori mai multe persoane comparativ cu Delta.

Pe 26 noiembrie, OMS a clasificat varianta Omicron ca fiind una îngrijorătoare, din cauza transmisibilității rapide. Într-o perioadă scurtă de timp, ea a ajuns practic în majoritatea țărilor, a menționat Angela Paraschiv, conferențiar universitar la Departamentul Medicină Preventivă, în cadrul unei conferințe la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Comparativ cu varianta Delta, în cazul variantei Omicron s-a redus semnificativ capacitatea de neutralizare a virusului prin intermediul anticorpilor și, totodată, se observă creșterea numărului de reinfectări. „În cazurile tulpinilor anterioare, reinfectările erau la un nivel redus”, a precizat Angela Paraschiv. „Majoritatea persoanelor se infectează (în medul, n.r.) intrafamilial”, a specificat experta. În Republica Moldova rata de contagiozitate sau de reproducere este de 1,3. „Dacă am ajunge la o rată de 2,56, am ajunge la pronosticurile care menționau că putem ajunge și până la 4000 de cazuri de îmbolnăviri pe zi”, a accentuat Angela Paraschiv. În Marea Britanie numărul de cazuri se dublează la fiecare trei zile. Acolo rata de reproducere este de 3,7.

Transmiterea are loc atât printre persoanele nevaccinate, cât și printre persoanele vaccinate, dar cu o particularitate a gradului de manifestări clinice, „fiind mult mai ușoară la persoanele care sunt vaccinate, inclusiv cele care au primit doza booster”, a remarcat experta. „Ținând cont de faptul că această variantă are mult mai multe mutații comparativ cu variantele anterioare, ea are capacitatea de a evita sistemul imunitar”, a specificat Angela Paraschiv.

O particularitate îmbucurătoare este faptul că varianta Omicron determină o manifestare clinică mai ușoară. „Cu 29% severitatea este mai mică, comparativ cu variantele anterioare”, a remarcat Angela Paraschiv. Eficacitatea vaccinurilor în cazul Omicron s-a dovedit a fi mai redusă. „Dacă în valul determinat de varianta Delta eficacitatea vaccinurilor a fost de 93%, atunci în cazul variantei Omicron este de 70%, dar totodată se menține protecția împotriva formelor severe, împotriva spitalizării și împotriva deceselor”, a specificat experta.

Varianta Omicron este una recent identificată. Pentru prima oară ea a fost detectată în Botswana, pe 11 noiembrie 2021, iar trei zile mai târziu, în Africa de Sud. Pe 13 noiembrie a fost depistată și în Hong Kong, la o persoană care revenise din Africa de Sud. Ulterior s-a înregistrat o erupție a cazurilor de îmbolnăvire cu varianta Omicron în Africa de Sud. „Transmiterea este determinată de capacitatea de multiplicare rapidă – virusul se dublează (apar cópii ale sale n.r.) într-o perioadă foarte scurtă de timp și acest lucru duce la transmiterea mai intensă în rândurile populației”, a explicat Angela Paraschiv.

În Republica Moldova au fost raportate 16 cazuri determinate de varianta Omicron: 11 – la bărbați și 5 la femei. Majoritatea – 12 – sunt în orașul Chișinău, 2 – la Durlești și 1 în regiunea transnistreană. În cele mai multe cazuri este vorba de persoane tinere, între 20 – 49 de ani. În nouă cazuri cei îmbolnăviți erau nevaccinați.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.