Acasă Social De ce unii pensionari nu au beneficiat de majorarea de 171,71 lei

De ce unii pensionari nu au beneficiat de majorarea de 171,71 lei

0

De la 1 aprilie, toate pensiile și unele prestații sociale s-au indexat cu coeficientul de 13,94%. Unii pensionari se întreabă de ce în plată se vede doar indexarea de 14%, nu și majorarea de 171 de lei. Un răspuns la această întrebare a oferit ministrul Muncii, Marcel Spatari, pe pagina sa de Facebook.

„Răspunsul la această întrebare este bineînțeles în lege și în hotărâri de Guvern, dar legea este complicată, de aceea aș vrea să intervin cu o explicație și o ilustrație a noilor mecanisme.

În august 2021, când am acceptat să vin la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, am acceptat și o mare provocare: să implementăm un mecanism de creștere a pensiilor mici care să fie rațional și sustenabil. Atunci aveam un singur parametru: pensia minimă de 2.000 de lei.

Pachetul de pensii care a urmat, în două valuri, se înscrie într-o singură logică – un mecanism nou prin care pensiile mici vor crește mai repede decât pensiile mari. De aceea, ambele creșteri, cea din octombrie 2021 și aceasta din aprilie 2022, trebuie văzute la pachet. 

Cei care au avut pensia mai mică decât pensia minimă au văzut o creștere semnificativă în octombrie, iar cei care au avut pensia mai mare decât pensia minimă văd o creștere mai mare acum.

Combinat însă, dacă comparați pensiile de acum cu cele din aprilie 2021, adică acum un an, veți vedea că pensiile mai mici au crescut considerabil mai mult decât cele mai mari.

De exemplu, o pensie de 1.400 de lei în aprilie 2021 depășește acum 2.000 de lei, adică a crescut cu peste 40% într-un singur an. O pensie de 4.000 de lei a crescut cu 22%. 

Dar un lucru este cert: toate pensiile au crescut datorită schimbărilor promovate de Parlament și Guvern în ultimul an considerabil mai mult decât ar fi crescut dacă nu s-ar fi produs aceste schimbări.

Fondul de pensii din acest an a crescut cu 30% față de cel de anul trecut, iar asta este cu cel puțin 10 puncte procentuale mai mult decât inflația sau creșterea economică.

În spatele acestei creșteri e creșterea pensiei minime, indexarea după regula nouă – dacă n-ar fi fost modificarea, pensiile s-ar fi indexat cu 5,1%, nu cu 13,94% cum s-a întâmplat de fapt –, precum și altele: reexaminarea pensiilor, pensia anticipată și așa mai departe.

Este cert că bugetul depune un efort considerabil pentru a ajuta pensionarii cu venituri mici. În condițiile unui deficit bugetar, asta înseamnă că o parte din aceste creșteri vor fi finanțate de generațiile următoare, pentru că statul Republica Moldova trebuie să se îndatoreze pentru a acoperi aceste creșteri.

Este un lucru normal să ajutăm persoanele în vârstă de azi, de aceea am un îndemn către cei de generația mea și cei mai tineri: haideți să construim un sistem de securitate socială sustenabil, care să nu aibă nevoie de finanțare externă. Iar pentru asta e necesar un singur lucru: nu mai acceptați salarii în plic.

Revenind la subiectul majorării de 171,71 lei pe care nu toți pensionarii au văzut-o în plată. Explicația este următoarea – există două noțiuni de care trebuie să țineți cont: (1) pensia calculată și (2) pensia în plată.

Pensia pe care o primiți este pensia în plată, care nu întotdeauna este aceeași cu pensia calculată.

Aceasta din urmă, pensia calculată, se numește așa pentru că este calculată în baza contribuțiilor, adică a transferurilor în bugetul de asigurări sociale pe care le face angajatorul în numele salariaților.

Dacă angajatorul nu a făcut aceste transferuri, dacă salariul a fost plătit pe jumătate în plic, atunci pensia calculată este mică, mai mică de pensia minimă. Și în acest caz CNAS plătește diferența până la pensia minimă sub formă de supliment de solidaritate.

Păi iată, pentru toți pensionarii după limita de vârstă, cei 171 de lei care rezultă din creșterea economică – am explicat anterior cum se face calculul – s-au acordat.

Adică toate pensiile calculate au primit cei 171 de lei, numai că și după asta unele pensii au rămas sub pragul pensiei minime, iar pensia în plată este deci practic iarăși pensia minimă, care a fost și ea indexată cu aproape 14%. 

Dar știrea bună este însăși creșterea pensiei calculate. Asta înseamnă că pentru mulți pensionari pensia calculată s-a apropiat de pensia minimă și la următoarea indexare acești pensionari vor ieși din mecanismul de sprijin prin suportul de solidaritate și pensiile lor vor intra pe regula generală, restabilindu-se echitatea pe baza contribuțiilor.

Mulți pensionari au ieșit deja din pensia minimă datorită indexării și majorării din această lună, dar cei pentru care saltul până la pensia minimă a fost mai mare vor rămâne ceva mai mult timp în acest mecanism de sprijin.

Cu alte cuvinte, pentru cei cu pensia minimă, cei 171 de lei sunt deja în plată din octombrie 2021 și vor continua să beneficieze de ei.

Pentru a ilustra cele explicate aici, am făcut câteva tabele cu calcule, în care am arătat evoluția pensiilor a cinci pensionari, între aprilie 2021 și aprilie 2022.

Vă las să descoperiți calculele singuri, îmi dau seama că nu sunt foarte simple, dar am depus un efort să ilustrez pas cu pas toate creșterile datorate schimbărilor legislative. 

Veți descoperi că pensionarul care avea pensia de 1.400 de lei în aprilie 2021 acum are o pensie de peste 2.000 de lei, cu o creștere de aproape 44%.

Fără modificări legislative, pe regulile vechi, acel pensionar ar fi avut acum o pensie de 1.528 de lei. Este exact unul dintre pensionarii care este nedumerit de ce nu vede cei 171 de lei de care a auzit. Așa cum am zis, explicația este că acei 171 de lei i-a primit anticipat în octombrie 2021, în suma de peste 310 lei din suplimentul de solidaritate.

Pensionarul cu o pensie de 1.800 de lei în aprilie 2021 a văzut o creștere cumulată de 28% de atunci până acum, iar cel cu o pensie de 15.000 de lei, o creștere de sub 19% (echivalentă doar cu inflația).

Creșterea pensiilor nu este o ecuație simplă. Înțeleg foarte bine că mulți reacționează emotiv pentru că au fost săraci și vulnerabili prea mult timp.

Din păcate, construcția unui sistem de protecție socială funcțional nu durează luni, ci ani de zile, chiar decenii. Asta ține și de sistemul de educație, de încrederea în instituțiile statului, de onestitatea angajatorilor, de puterea de negociere a salariaților.

Noi depunem eforturi să construim toate aceste lucruri, dar nu vom reuși fără solidaritatea oamenilor și mai ales a generațiilor tinere”, a conchis ministrul.

Amintim că la 1 aprilie, pensiile s-au indexat cu 13,94% (pentru partea pensiei care nu depășește 9.900 de lei). După indexare, pensia minimă pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare constituie 2.278,80 lei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.