Acasă Economic Datoria de stat a trecut pragul de 90 de miliarde de lei

Datoria de stat a trecut pragul de 90 de miliarde de lei

0

În luna noiembrie 2022, datoria de stat internă și externă a crescut cu încă patru miliarde de lei, arată date ale Ministerului Finanțelor.

Astfel, pe 30 noiembrie 2022, soldul datoriei de stat a constituit aproximativ 90,76 miliarde de lei, fiind cu circa 13 miliarde de lei mai mare față de nivelul de la finele anului 2021. Astfel, ponderea datoriei de stat în PIB a ajuns la 32,6%.

A crescut cu peste 13 miliarde de lei

De la începutul anului cel mai tare a crescut datoria de stat externă – cu circa 13,055 miliarde de lei, care a ajuns la nivelul de aproape 57,53 miliarde de lei.

Calculată în dolari, datoria de stat externă a crescut de la începutul anului cu peste 460 de milioane de dolari şi este de aproape trei miliarde de dolari (2.969 milioane USD).

În același timp, datoria de stat internă a înregistrat o scădere nesemnificativă cu 46 de milioane de lei și, pe 30 noiembrie, constituia circa 33,24 miliarde de lei.

Potrivit Ministerului Finanțelor, micșorarea datoriei de stat interne s-a produs din contul micșorării emisiunii valorilor mobiliare de stat (VMS) pe piața primară.

În același timp, datele publicate relevă o creștere semnificativă a costurilor pentru serviciul datoriei de stat (dobânzi și comisioane).

Astfel, acestea au constituit cumulativ de la începutul acestui an aproape 2,5 miliarde de lei.

Doar în noiembrie 2022, costurile au constituit circa 400 de milioane de lei. 

Menționăm că, dacă în anul 2020 pentru serviciul datoriei de stat au fost necesari circa 1,71 miliarde de lei, apoi în 2021 – 1,94 miliarde de lei, iar în acest an ar urma să se ajungă la circa 2,85 miliarde de lei, adică cu 47% mai mult.

Anul viitor costurile serviciului datoriei de stat, practic, se vor dubla și sunt estimate la circa 5,41 miliarde de lei, potrivit CBTM 2023-2025.

Cea mai mare presiune vine din partea datoriei de stat interne, costurile de deservire ale căreia sunt cele mai mari. Și dacă în 2021 au fost de 0,6% din PIB, apoi în acest an ar urma să constituie aproape 0,9%, iar anul viitor ar urma să ajungă la 1,4% din PIB.

Ministerul Finanțelor a estimat că, în anii 2023-2025, pentru serviciul datoriei de stat externe se preconizează a se utiliza mijloace în sumă de 3,24 miliarde de lei (20,1% din total), iar pentru serviciul datoriei de stat interne – 12,86 miliarde de lei (79,9% din total).

Deputat: ponderea datoriei de stat raportată la PIB este la un nivel rezonabil

Vicepreşedintele PAS, deputatul Radu Marian, susţine că ponderea datoriei de stat raportată la PIB este la un nivel rezonabil, de 39% din PIB.

„Datoria ca pondere din PIB în 2023 va fi mult mai mică decât, de exemplu, în 2002, pe timpul guvernării comuniste, când era aproape 60%, sau ca în 1998, când era peste 80%. De asemenea, datoria noastră e mult mai mică decât în Ucraina (61% din PIB), România (unde e 48%), nemaivorbind de Italia, Portugalia sau Grecia, unde datoria depășește 100% din PIB”, a scris parlamentarul ca reacţie la acuzaţiile că în 2023 datoria de stat a Republicii Moldova va crește semnificativ.

Potrivit lui Radu Marian, este „perfect în regulă ca statul să se împrumute”, dacă creditele sunt în condiții avantajoase (de exemplu dobânzi mici) și banii să se folosească pentru lucruri care aduc beneficii pe termen lung.

Menţionăm că datele de pe platforma tradingeconomics arată că datoria de stat a Republicii Moldova are o cotă de 32,1% din PIB. Cifrele respective coincid cu datele Ministerului Finanţelor pentru finele anului 2021, în timp ce la finele lunii octombrie 2022 cota datoriei de stat externe şi interne în PIB era mai mică şi constituia 31%.

Datele de pe platforma tradingeconomics mai relevă că, după cota datoriei de stat în PIB, Moldova se află pe locul 36 din 44 de state europene. Mai exact, este pe locul 7 în top 10 state europene cu cea mai mică pondere a datoriei de stat în PIB.

Ţara cu cea mai mică pondere a datoriei de stat în PIB este Estonia (18,1%), urmată de Rusia, Bulgaria, Kosovo şi Luxembourg. 

La polul opus se află Grecia, Italia, Portugalia, Franţa, Belgia, Cipru şi Muntenegru, care au datorii de stat cu o pondere mai mare de 100% din PIB.

mold-street.com

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.