Acasă Justiţie Curtea Constituțională a respins sesizările privind scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii

Curtea Constituțională a respins sesizările privind scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii

0

Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările deputaților Dinu Plîngău, Maria Ciobanu, Liviu Vovc (Platforma DA) și Octavian Țîcu (PUN) prin care s-a solicitat scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”. Potrivit magistraților CCM, deputații nu fac parte din categoria subiecților care pot depune astfel de sesizări.

Curtea observă că, potrivit articolului 38 alin. (2) lit. d) din Codul jurisdicției constituționale, astfel de sesizări pot fi depuse de Preşedintele Republicii Moldova, de Preşedintele Parlamentului, de Guvern, de ministrul justiţiei sau de Procurorul General. Preşedintele Parlamentului poate adresa sesizări numai în baza unei hotărâri a Parlamentului, Procurorul General – în baza unei hotărâri a Consiliului Superior al Procurorilor, ministrul justiţiei – în baza unei hotărâri a colegiului Ministerului Justiţiei”, se menționează în argumentarea Curții.

În acest sens, CCM precizează că a fost sesizată de un grup de deputați care „nu se încadrează în categoria subiecților care dețin prerogativa sesizării în vederea verificării constituționalității unui partid politic”.

Se declară inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”, depuse de dl Dinu Plîngău, dna Maria Ciobanu, dl Liviu Vovc și dl Octavian Țîcu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova”, precizează Înalta Curte.

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.