Acasă Diverse Cum va reacționa NATO dacă rachetele Rusiei vor zbura în direcția României

Cum va reacționa NATO dacă rachetele Rusiei vor zbura în direcția României

0

La nivelul NATO ar trebui să se ia decizia de a doborî rachetele din spaţiul aerian ucrainean, care se îndreaptă spre Polonia sau România, susţine generalul polonez Waldemar Skrzypczak.

„NATO ar trebui să spună astfel: îl avertizăm pe Putin că orice rachetă care zboară în direcţia noastră va fi doborâtă. Spunem că ne apărăm şi, ca parte a acestei apărări, doborâm rachetele care zboară în direcţia, de exemplu, a Poloniei sau a României”, a declarat pentru Ukinform Skrzypczak, expert polonez, fost comandant al Forţelor Terestre şi fost ministru adjunct al Apărării Naţionale al Poloniei, scrie stirileprotv.ro.

El a explicat că NATO nu ar trebui să spună că ajută Ucraina să doboare rachete pentru a evita să se angajeze într-o discuţie cu Rusia despre presupusa implicare a Occidentului în cel de-al treilea război mondial, ci mai degrabă să sublinieze apărarea teritoriului Alianţei.

Potrivit generalului polonez, o decizie politică în acest sens ar trebui să fie luată fără întârziere la nivelul NATO, întrucât este vorba despre securitatea colectivă a Alianţei Nord-Atlantice. În plus, această decizie va fi, de asemenea, în interesul Ucrainei.

Ukrinform aminteşte că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat drept un dublu standard faptul că aliaţii au ajutat Israelul să doboare rachete şi drone lansate de Iran, în timp ce refuză să ofere asistenţă similară Ucrainei. El a subliniat că, în timp ce au protejat Israelul, ţările partenere au demonstrat că există suficiente echipamente de apărare aeriană pentru a intercepta un număr semnificativ de rachete şi drone iraniene, dar o astfel de demonstraţie „trebuia să fie şi o demonstraţie pentru Rusia”.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean a amintit că avioane ruseşti şi rachete inamice au traversat în mod repetat spaţiul aerian al Poloniei şi României, „şi nu a existat nicio reacţie, ceea ce indică dublul standard”. Zelenski a precizat că, în acel moment, avioanele aliate ar fi trebuit să doboare acele rachete.

La 29 decembrie 2023, una dintre rachetele ruseşti a încălcat spaţiul aerian polonez, rămânând în el timp de aproximativ trei minute şi zburând aproape 40 de kilometri. În acel moment, Polonia a mobilizat avioane de luptă F-16 pentru a-şi proteja spaţiul aerian.

Ulterior, la 24 martie, o rachetă rusească a încălcat din nou spaţiul aerian polonez în apropierea satului Ocerdów din regiunea Lublin şi a rămas acolo timp de 39 de secunde. Deşi forţele de apărare aeriană ale Poloniei au urmărit traiectoria rachetei, nu s-a luat nicio decizie de a o doborî.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.