Acasă Economic Cum Moldova l-a obligat pe Birștein să plătească tipărirea leului

Cum Moldova l-a obligat pe Birștein să plătească tipărirea leului

0

Luni, 29 noiembrie, se împlinesc 28 de ani de la introducerea monedei naţionale. Leul moldovenesc a fost pus în circulație pe 29 noiembrie 1993, dar pregătirile pentru emiterea lui au început încă în 1990. În vara anului 1991, la o imprimerie specializată din Franța, a început tipărirea leului moldovenesc, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.

Un avion charter a adus în Republica Moldova și primul lot de lei moldovenești, dar a apărut o problemă legată de valuta necesară pentru plata costurilor pentru tipărirea leului.

Fostul premier Valeriu Muravschii (1991-1992) a povestit acum trei ani, în cadrul evenimentului dedicat aniversării a 25-a de la introducerea monedei naționale – leul moldovenesc, cum a fost soluţionată problema respectivă.

„Guvernul de atunci avea 20-30.000 de dolari defalcări de la întreprinderi care făceau export. Asta era o nimica… Şi atunci noi l-am găsit pe omul de afaceri Birştein Boris Iosifovici, care până la noi luase hotelul Comitetului Central (al Partidului Comunist din fosta RSS Moldovenească n.r.) Seabeco.

Acesta, sub garanţia Guvernului Republicii Moldova din anul 1989, semnată de domnul Kutîrkin (Veaceslav Kutîrkin, preşedintele Comitetului de Stat pentru Planificare (Gosplan) al RSSM n.r.), a luat de la Vneşekonombank un credit de 3,3 milioane de dolari pentru modernizarea hotelului Seabeco.

Asta era cu două luni sau cu o lună înainte de puci (lovitura de stat din 19-21 august 1991 n.r.). L-am invitat. Cu tot respectul, dar situaţia la noi este revoluţionară. Reziliem contractul.

Dacă doriţi îl semnăm în doi deja, pentru că era semnat de Comitetul Central, Guvern şi Seabeco”, a descris cum au decurs evenimentele Valeriu Muravschii.

Potrivit fostului premier, negocierile au continuat, dar a doua zi după puciul din august 1991, Birştein a venit la Guvernul Republicii Moldova şi a fost deja de acord ca să semneze noul contract.

„Cu aceşti bani noi am achitat moneda naţională”, a precizat Valeriu Muravschii, fără a menţiona cât a costat atunci imprimarea leului moldovenesc.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.