Acasă Social Cum în 5 zile din Moldova au dispărut circa 290 000 tone...

Cum în 5 zile din Moldova au dispărut circa 290 000 tone de semințe de floarea soarelui

0

O analiză preliminară efetuată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a constatat că stocurile de seminţe de floarea soarelui la producătorii agricoli din Republica sunt de circa 60.000 de tone.

Despre aceasta a anunţat vicepremierul Vladimir Bolea în cadrul unui briefing de presă, după ce avut loc o discuţie a conducerii MAIA cu producătorii de semințe de floarea-soarelui și procesatorii de pe piața locală, scrie mold-street.com.

În 5 zile stocul uriaş de seminţe de floarea soarelui s-a evaporat.

„Urmează a fi stabilit dacă ea (această cantitate) este în stoc şi dacă este disponibilă de a fi vândută, dacă se va oferi un preţ rezonabil pe piaţă”, a declarat Vladimir Bolea.

Cifra anunţată de vicepremier este de aproape şase ori mai mică decât cea enunţată tot de el acum cinci zile.

Cea mai mare fabrică de ulei din Moldova și-a oprit activitatea: Nu e singura

„Astăzi, stocul de semințe de floarea-soarelui în Moldova constituie aproximativ 350 mii tone, deci, oricare declarație care invocă lipsă de stocuri este una speculativă”, afirma săptămâna trecut într-o postare pe pagina sa Vladimir Bolea. Aceeaşi cifră o găsim şi în comunicatele MAIA.

Cu cine s-a întâlnit Bolea

Deocamdată nu este clar de unde s-au iscat astfel de diferenţe majore de cifre privind stocurile de seminţe de floarea soarelui. Or asemenea cantităţi nu pot fi exportate rapid şi nici procesate.

În aceleaşi timp cifra de 350.000 de tone a fost folosită de autorităţi pentru a justifica restricţiile la importul de cereale şi oleaginoase din Ucraina, impuse tot de Ministerul Agriculturii.

Menţionăm că printre participanţii la întâlnirea cu conducerea MAIA, s-au numărat atât proprietarul grupului Trans Oil, Vaja Jhashi, cât şi lideri ai Asociaţiei Forţa Fermierilor, inclusiv Alexandr Slusari, dar şi directorul asociaţiei Agrocereale, Iurie Rija.

La începutul săptămânii trecute, Mold-Street.com a scris că fabrica Floarea Soarelui din Bălţi, cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară, şi-a sistat activitatea.

Motivul invocat de administraţia fabricii din Bălți este că pe piața internă nu sunt suficiente rezerve de semințe de floarea-soarelui, iar Ministerul Agriculturii nu i-a acordat licență pentru a face importuri din Ucraina.

De cealaltă parte, autoritățile, dar și reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” spun că agricultorii de la noi pot asigura volumul suficient de semințe necesar fabricii, doar că la un preț mai mare decât vrea producătorul de ulei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.