Acasă Social Cum e să înveți româna în 6 luni: Experiența unei tinere din...

Cum e să înveți româna în 6 luni: Experiența unei tinere din Congo

0

Sarah Jordane Bayiza Ntsoki sau Sarah, cum îi spun prietenii, este o studentă care a venit din centrul continentului african ca să învețe în Republica Moldova.

A ales un program internațional la Chișinău pentru că procedura de perfectare a actelor era mai simplă, iar suma contractului mai accesibilă decât în alte capitale ale Europei.

 A luat această decizie chiar dacă Republica Democratică Congo, țara sa de baștină, are relații diplomatice de lungă durată cu multe state, iar tatăl și fratele ei au învățat în Rusia. 

Necunoașterea limbii române și, în unele cazuri, neacceptarea celor din jur, au fost cele mai mari probleme cu care s-a confruntat la Chișinău. Și dacă prima a rezolvat-o în doar 6 luni, pentru cea de-a doua nu a reușit să găsească soluții.

După jumătate de an de studiere a limbii române, la 1 septembrie a mers la studii. A ales Universitatea Liberă Internațională din Moldova, facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism, specialitatea Jurnalism. A fost impresionată de multitudinea de limbi vorbite la universitate și de diversitatea studenților, veniți din toate colțurile lumii. 

În mediul academic, spune Sarah, nu s-a confruntat  cu discriminarea, dar în stradă auzea deseori cuvinte vulgare în adresa ei. Cu timpul a învățat să nu atragă atenție lucrurilor și oamenilor care-i influențează starea de bine. S-a întrebat de multe ori  de ce oamenii folosesc cuvinte necenzurate și a ajuns la concluzia că asta se întâmplă din lipsa de educație.

Citiți continuarea pe Anticoruptie.md.

anticoruptie.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.