Acasă Politic Cum ar trebui să fie un lider de stat după părerea tinerilor...

Cum ar trebui să fie un lider de stat după părerea tinerilor moldoveni

0

Femeie sau bărbat? Tânăr sau cu mai multă experiență? Axat pe competențe sau pe carismă? Cum ar trebui să fie președintele perfect pentru tinerii din Republica Moldova? Să inspire încredere, să fie echidistant, să le înțeleagă nevoile și să răspundă la acestea. Cel puțin asta au spus cinci tineri dintre cei 40.299 care în acest an vor vota pentru prima dată.

„Să investească în sănătatea mintală și educația profesională”

Andreea Borș consideră că un președinte trebuie să fie matur intelectual și cu experiență practică. Ideal, ar trebui să fi deținut funcții publice sau de leadership, pentru a fi capabil să gestioneze situații de criză, scrie diez.md.

„Integritatea, empatia, capacitatea de a lua decizii dificile, viziunea pe termen lung și dorința de a servi interesele cetățenilor sunt fundamentale. Un șef de stat ar trebui să fie deschis la dialog, să aibă o capacitate bună de ascultare și să fie ferm în principii, dar flexibil în abordări”, este de părere Andreea Borș.

Tânăra crede că e necesar ca președintele să sprijine crearea unui sistem educațional modernizat, cu programe de mentorat, internshipuri și acces la educație nonformală, care să dezvolte competențele digitale și inovația.

De asemenea, este important ca acesta să fie preocupat de sectorul de tineret și să promoveze politici de creare a locurilor de muncă și a oportunităților profesionale, să sprijine antreprenoriatul printre tineri și să faciliteze implicarea civică. Andreea este de părerea că sănătatea mintală și inițiativele sectorului de tineret trebuie să fie pe agenda oricărui lider care dorește să inspire o generație.

„Mă aștept ca acesta să ne asculte nevoile și să investească în viitor, în special în sănătatea mintală și în educația profesională. Influența sa ar trebui să motiveze tinerii să devină liderii schimbării, încurajându-i să participe activ în procesele decizionale și să își asume un rol semnificativ în modelarea societății”, mai spune Andreea Borș.

„Să fie imparțial și echidistant față de puterile din stat”

Radu Susarenco crede că un președinte ideal nu ar trebui să fie limitat de criterii precum vârsta, ci de capacitatea de a-și îndeplini atribuțiile cu integritate și principialitate. Acesta trebuie să pună interesele statului și ale cetățenilor pe primul loc, fără a face diferențieri între cei care l-au votat și restul populației.

„Caracteristici esențiale precum imparțialitatea politică și echidistanța față de puterile din stat sunt cruciale pentru a reprezenta egal interesele tuturor cetățenilor”, zice Radu Susarenco.

În plus, Radu spune că este important ca șeful de stat să fie un aliat al tinerilor, să răspundă nevoilor acestora, prevenind astfel migrarea lor în căutarea unui viitor mai bun.

„Educația nonformală și dezvoltarea personală a tinerilor trebuie să fie priorități majore pentru un președinte care înțelege importanța pregătirii viitoarelor generații”, menționează Radu Susarenco.

Tânărul precizează că președintele nu trebuie să impună anumite idei, viziuni sau aspirații ale societății. Este de părere că schimbările ce urmează a fi implementate trebuie să fie o inițiativă a întregii societăți, de care trebuie să țină cont.

„Să fie o persoană echilibrată emoțional, hotărâtă și capabilă să inspire încredere”

Anastasia Vieru consideră că un șef de stat ar trebui să știe să îmbine experiența politică și administrativă cu deschiderea către inovație. Să fie autentic, transparent și orientat spre meritocrație și egalitate de șanse.

„Un președinte este o persoană echilibrată emoțional, hotărâtă și capabilă să inspire încredere. De asemenea, flexibilitatea în gândire și adaptabilitatea sunt importante pentru a face față provocărilor dinamice”, declară Anastasia Vieru.

În ceea ce privește prioritățile, Anastasia susține că acesta ar trebui să sprijine crearea locurilor de muncă sustenabile, să promoveze educația de calitate și să faciliteze implicarea tinerilor în deciziile politice.

„Parteneriatele cu mediul privat și academic pentru programe de stagii, mentorat și digitalizarea educației ar putea oferi tinerilor experiențe relevante. Președintele este responsabil să inspire tinerii să fie activi în viața socială și politică, să sprijine inițiativele lor”, spune Anastasia Vieru.

„Să «sune» astfel, încât tinerii să-i perceapă mesajul”

Mihail Gutium este de părere că un lider de stat trebuie să combine energia și inovația tinerilor cu înțelepciunea liderilor maturi. E important să fie un model de onestitate, integritate și empatie, deoarece cu aceste calități poate câștiga încrederea poporului.

„Capacitatea de a lua decizii strategice, de a înțelege nevoile cetățenilor și de a acționa cu fermitate sunt vitale pentru un lider”, specifică Mihail Gutium.

Mihail spune că tinerii au nevoie de un președinte deschis la schimbare, care promovează inițiativele inovative. El compară influența unui șef de stat asupra tineretului cu abilitatea unui DJ de a crea o atmosferă memorabilă.

Din punctul lui de vedere, liderul unei țări trebuie să fie capabil să asculte, să înțeleagă și să încurajeze tinerii să își exprime ideile și să participe activ la construcția viitorului.

„Președintele ar trebui să «sune» astfel, încât tinerii să-i perceapă mesajul. Aceasta nu înseamnă doar discursuri, ci și acțiuni. «Muzica schimbării» trebuie să fie diversă, pentru ca fiecare să găsească ceva care să-i fie pe plac. Este necesar să depășească metodele tradiționale și să promoveze cele mai îndrăznețe idei ale tinerilor”, comunică Mihail Gutium.

„Să încurajeze colaborarea între instituțiile de învățământ, mediul privat și sectorul public”

Pentru Nicoleta Plămădeală un președinte nu este doar o figură instituțională, ci un simbol al echilibrului, al maturității și al empatiei. Tânăra își dorește un lider integru și consecvent, care să înțeleagă problemele cetățenilor și să acționeze în interesul lor, nu doar dintr-o obligație politică, ci și dintr-un sentiment de responsabilitate.

„Un lider care este transparent în gândire și acțiune, care are curajul să recunoască greșelile și să corecteze direcția atunci când este necesar, va câștiga nu doar respectul meu, ci și încrederea unei întregi generații. Echitatea și incluziunea sunt valori indispensabile; tinerii așteaptă un președinte care să lupte pentru drepturile fiecărui cetățean, indiferent de condiția socială sau economică”, afirmă Nicoleta Plămădeală.

Nicoleta susține că se așteaptă ca președintele să fie un susținător activ al educației și al dezvoltării profesionale. Acesta ar trebui să prioritizeze educația și dezvoltarea economică a tinerilor și să îi implice în procesul de luare a deciziilor, prin consilii consultative sau inițiative legislative.

„E important să încurajeze colaborarea între instituțiile de învățământ, mediul privat și sectorul public. Accesul la resurse, programele de mentorat și parteneriatele internaționale ar putea deschide noi orizonturi pentru tineri, oferindu-ne posibilitatea de a ne dezvolta la potențialul maxim”, accentuează Nicoleta Plămădeală.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.