Acasă Alegeri 2020 Cum ar fi arătat rezultatele alegerilor prezidențiale dacă nu exista votul din...

Cum ar fi arătat rezultatele alegerilor prezidențiale dacă nu exista votul din diasporă

1

Au ieșit în număr record la vot, deși au fost numiți un „electorat paralel”. Moldovenii de peste hotare au votat, la alegerile prezidențiale din turul doi, în număr de peste 260.000 de oameni, iar votul președintei alese, Maia Sandu, a fost unul covârșitor în diasporă, transmite SafeNews.md cu referire la Agora.md.

Ne-am propus să facem un experiment și să vă prezentăm cum ar fi avut să arate votul moldovenilor dacă nu exista diaspora.

Pentru asta am scăzut din numărul total de voturi acumulat de fiecare candidat numărul de voturi din diasporă.

Bunăoară, pentru Maia Sandu, în total, au votat 943.017 moldoveni. În diasporă, ea a obținut 243.605 voturi. Astfel, dacă pentru Maia Sandu nu se vota deloc în străinătate, ea obținea 699.412 voturi.

Să trecem la Igor Dodon. Actualul președinte în exercițiu a acumulat, în total, 690.611 voturi. În diasporă, pentru el au votat 18.498 de persoane. Reiese că fără votul din diasporă, Dodon ar fi luat 672.113 voturi.

Respectiv, dacă diaspora nu exista, Maia Sandu și Igor Dodon acumulau, împreună, 1.371.525 de voturi. De notat că acest număr nu corespunde cu prezența la vot pe R. Moldova oferită de Comisia Electorală Centrală inclusiv și din cauza faptului că mii de buletine de vot au fost declarate nevalabile.

Dacă am extrage procentele din această cifră de voturi, care nu include diaspora, Maia Sandu câștiga alegerile cu o foarte mică diferență de voturi. Mai exact, cu 50.99%, în timp ce Igor Dodon acumula 49.01%.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.