Acasă Politic Cum a încasat milioane de lei o firmă fondată de un deputat...

Cum a încasat milioane de lei o firmă fondată de un deputat PAS

1

Din 2011 până în prezent, compania de construcții Marsharcon, deținută de fostul consilier municipal de la Bălți, Boris Marcoci, actualmente deputat în fracțiunea PAS, a câștigat contracte în valoare de peste 46 de milioane de lei, dintre care, 36 de milioane de lei au fost obținute din contractele semnate cu Primăria Municipiului Bălți.

Milioanele au continuat să ajungă în bugetul firmei fondate de Marcoci și după ce acesta a devenit deputat. În unele cazuri, nu a fost respectat principiul concurențial în momentul în care firma înființată de demnitar a fost desemnată câștigătoare a concursurilor de achiziție, transmite SafeNews.md, cu referire la Mediaguard.

Funcție nouă – situație veche

Din anul 2021, de când Boris Marcoci a devenit parlamentar, firma pe care a fondat-o, Marsharcon, a semnat două contracte cu instituții publice. Unul – în 2021, cu Primăria Comunei Pelinia, iar al doilea în 2022, cu Președintele Raionului Glodeni.

În urma semnării celui de-al doilea contract, Societatea cu Răspundere Limitată Marsharcon a încasat  6 423 419 lei. Totuși, semnarea contractului contravine unui principiu invocat în Legea privind achizițiile publice, întrucât nu a fost asigurată concurența, numărul de participanți fiind egal cu doi. Și anterior, compania Marsharcon a fost declarată câștigătoare în cadrul a trei proceduri de achiziții publice, în care numărul obligatoriu de participanți indicat, la acea vreme, în Legea privind achizițiile publice  nu era respectat.

Solicitat să comenteze decizia de a atribui contractul companiei Marsharcon, chiar dacă nu au asigurat pe deplin principiul concurenței, președintele raionului Glodeni, Ion Cojocari, a menționat că nu are nici un dubiu cu privire la corectitudinea atribuirii contractului.

De la antreprenor, la ales local

Boris Marcoci este fondatorul a patru companii. În 1998, acesta înființează Întreprinderea Individuală Boris Marcoci, a cărei activitate constă în a realiza intermedieri pentru vânzarea materialului lemnos şi de construcţii. În 2000, împreună cu soția sa, Elena Marcoci, înregistrează Societatea cu Răspundere Limitată Marsharcon, care realizează lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Ulterior, în 2007, Marcoci întemeiază SRL Transmonolit, care activează în aceeași sferă, realizând construcţii complete şi parţiale de clădiri, construcţii inginereşti și construcţii civile. În 2013, compania Marsharcon fondează Societatea cu Răspundere Limitată Parc Industrial Marsharcon, aceasta realizând comerţ al materialului lemnos şi al materialelor de construcţie şi echipamentelor sanitare. Dintre toate companiile fondate de Marcoci, doar SRL Marsharcon, companie în cadrul căreia Boris Marcoci a deținut funcția de director general în perioada 2000-2021, a participat în cadrul achizițiilor publice, iar ulterior, a semnat contracte finanțate din bugetul statului.

„Afacerile cu statul”

Primul contract de achiziții publice atribuit companiei Marsharcon, înființată de Marcoci în 2000, a fost semnat abia 11 ani mai târziu, în 2011, cu Școala Profesională 2 Bălți. Din 2011, Marsharcon a semnat opt contracte de achiziție și trei acorduri adiționale de majorare cu Primăria Municipiului Bălți. În cadrul unor achiziții însă, numărul de participanți a fost egal cu unu, fapt care contravine articolului 7 din Legea privind achizițiile publice, care face referire la stabilirea unui mediu concurențial.

La 24 iunie 2014, firma consilierului Marcoci a semnat un contract în valoare de peste cinci milioane de lei cu Primăria Municipiului Bălți, pentru reparația unei străzi, fiind singurul operator economic participant în cadrul procedurii de achiziție. Aceeași situație se repetă în 2018, atunci când Societatea cu Răspundere Limitată Marsharcon s-a angajat să construiască și să amenajeze un azil pentru adăpostirea câinilor și pisicilor fără adăpost, contra sumei de 900 de mii de lei din bugetul public.

O situație asemănătoare se atestă la 12 mai 2020,  când compania Marsharcon, în cadrul căreia Boris Marcoci, în acea perioadă, consilier municipal la Bălți, deținea funcția de director general, a semnat unul dintre cele mai mari contracte, în valoare de 12 775 231 de lei, pentru a repara capital carosabilul pe o stradă din Bălți.

Ultimul contract semnat cu Primăria Bălți a fost la 23 septembrie 2020, aceasta fiind și ultima procedură de achiziție publică organizată de Primăria Municipiului Bălți la care compania fostului consilier municipal a participat.

Solicitat să comenteze cum firma pe care o deține reușește să semneze contracte de milioane, în condițiile în care este singurul operator economic participant la procedura de achiziții publice, deputatul PAS a precizat că firma Marsharcon nu este singura care câștigă contracte în astfel de condiții și că o mulțime de companii din oraș sunt desemnate învingătoare, chiar dacă nu au cu cine concura.

Întrebat de ce compania Marsharcon nu mai participă la proceduri de achiziții publice organizate de primăria Municipiului Bălți de când și-a încetat activitatea de consilier, Marcoci a motivat neparticiparea prin lipsă de personal.

Întregul articol pe Mediaguard.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

  1. Care e problema Chiar toti să fie săraci ??? Indiferent de apartenenta partiinică. Mult mai important ar fi de stiut – ce impozite achpă persoana si compania Marsharcon — BUGETULUI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.