Acasă Justiţie CtEDO a comunicat în regim de urgență Guvernului plângerile lui Alexandr Stoianoglo....

CtEDO a comunicat în regim de urgență Guvernului plângerile lui Alexandr Stoianoglo. Precizările Ministerului Justiției

0

Ministerul Justiției informează că la 30 mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului Republicii Moldova cererile depuse de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo contra Republicii Moldova.

Prima cerere se referă la lipsirea de libertate a lui Alexandr Stoianoglo în urma inițierii urmăririi penale împotriva sa.

Cea de-a doua cerere se referă la suspendarea acestuia din funcția de Procuror General în urma inițierii cauzei penale împotriva sa și la imposibilitatea de a contesta această măsură.

Ministerul Justiției (Agentul guvernamental) va solicita opiniile tuturor autorităților implicate și, în termenul acordat de către Curte, mai exact până la 22 septembrie 2022, va prezenta poziția Guvernului referitor la cererile menționate.

Ministerul Justiției precizează că aceste cereri vizează aspecte procedurale și nu se referă la procedura de demitere a lui Stoianoglo din funcția de Procuror General.

La 5 octombrie 2021, Consiliul Superior al Procurorilor a admis pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, vizând pretinsele acțiuni ilegale. Tot la ședința CSP s-a decis suspendarea sa din funcție.

Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, în urma unor percheziții efectuate la biroul său de la PG și la domiciliu, iar la 8 octombrie acesta a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu prin decizia primei instanțe. Ulterior, procurorul Furtună a contestat la Apel decizia magistraților, cerând arest în penitenciar, însă solicitarea i-a fost respinsă.

Potrivit procurorului de caz, Victor Furtună, în dosarul de învinuire în care este vizat Alexandr Stoianoglo „sunt cinci capete de acuzare care sunt „extrem de grave” și prevăd pedeapsă cu închisoarea”. Totodată, procurorul desemnat de CSP pe cazul lui Alexandr Stoianoglo, Victor Furtună, a informat în noiembrie, despre terminarea urmăririi penale pe un capăt de acuzare ce îl privește pe procurorul general suspendat, căruia îi este imputată comiterea infracțiunii prevăzute de art. 328 alin. (3) lit.b) Cod penal – depășirea atribuțiilor de serviciu.Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei și a prejudiciat bugetul Procuraturii.
În tot acest timp Stoianoglo a respins categoric cele incriminate.

Între timp, Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat de drept Alexandr Stoianoglo și-a încheiat misiunea, după aproximativ jumătate de an de activitate. CSP a publicat raportul – întins pe 129 de pagini, iar sentința finală a comisiei i-au oferit lui Stoianoglo calificativul „nesatisfăcător”, punctajul final de evaluare acordat de comisie constituind 2,19 puncte.

Prin urmare, la 23 mai a fost propus președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, eliberarea din funcție a acestuia.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.