Acasă Justiţie CRJM: 14 judecători au salarii, dar nu petrec nicio oră în sala...

CRJM: 14 judecători au salarii, dar nu petrec nicio oră în sala de judecată

0

Un număr de 14 dintre cei 480 de judecători din Moldova primesc salariu, dar nu petrec nicio oră în sala de judecată, unii de mai bine de un an. Pe 17 martie numărul judecătorilor remunerați, dar care nu examinează dosare va crește la 46, informează Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

S-a ajuns la situația judecătorilor care primesc salariu, dar nu se ocupă de dosare, deoarece mandatele acestora inițiale de 5 ani au expirat, iar acum trebuie renumiți în funcție de către președintele Republicii Moldova.

În condiții normale, Consiliul Superior al Magistraturii propune șefului statului judecătorii spre renumire până la expirarea mandatelor de 5 ani, însă acest lucru nu s-a întâmplat deoarece unul din organele de autoadministrare a judecătorilor, Colegiul de Evaluare, nu e funcțional.

Ieri, Parlamentul Republicii Moldova, în unanimitate, a deblocat situația modificând legea. Acum, CSM trebuie doar să întrebe judecătorul dacă dorește să se întoarcă în sala de judecată. În caz afirmativ, dosarul judecătorului e transmis președintei Maia Sandu pentru renumire.

Aceasta poate respinge motivat repunerea în funcție, însă refuzul președintei poate fi răsturnat cu votul a două treimi din membrii CSM.

CRJM atrage atenția societății civile că printre cei 46 de judecători cărora le expiră mandatul în câteva zile, și ar putea fi renumiți în funcție, se află și câțiva care au luat decizii controversate, cum ar fi invalidarea alegerilor din Chișinău.

La 1 aprilie 2022, intră în vigoare modificările în Constituție, care exclud necesitatea reconfirmării în funcție a judecătorilor. Cu alte cuvinte, judecătorii vor fi numiți în funcție pe viață.

Mai mult, judecătorii în funcție ale căror mandate inițiale de cinci ani se întind dincolo de 1 aprilie vor rămâne în funcție pe viață, nemaifiind necesară reconfirmarea.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.