Acasă Alegeri 2020 Cristian Hrițuc: Dodon n-a înțeles nimic din dorințele electoratului moldovean!

Cristian Hrițuc: Dodon n-a înțeles nimic din dorințele electoratului moldovean!

0

Igor Dodon a avut pe parcursul zilei de ieri mai multe declarații. El a spus că va contesta alegerile din cauza fraudelor, dar și că va iniția discuții privind realizarea unei majorități parlamentare.

Probabil, după ce Vladimir Putin a felicitat-o pe Maia Sandu, președintele moldovean aflat în exercițiu va renunța la orice plan de blocare a învestirii președintelui ales, Sandu. Asta nu înseamnă însă că Dodon va abandona planul său expus ieri de convocare a formațiunilor parlamentare și neparlamentare pentru găsirea unei majorități.

Este o mișcare disperată de a-și păstra o parte din putere. Vedem, în continuare mișcări politice haotice din partea președintelui moldovean. Înainte de turul al doilea a scos PDM de la guvernare, și-a slăbit majoritatea parlamentară pe care o avea Guvernul Chicu, iar acum încearcă să o refacă. E drept, tot în acele zile, s-a făcut un troc și câțiva parlamentari au părăsit partidul lui Candu pentru a putea la nevoie să voteze cu PSRM.

Încercarea lui Dodon de a chema formațiunile politice la negocieri va aduce ceva bun. Ne va devoala tot jocul făcut înainte de alegeri. Se va pune astfel reflectorul pe deputații care au fost racolați de Igor Dodon și PSRM și de asemenea va scoate la vedere înțelegerile făcute pe sub masă cu…Shor.  Sunt scheme de joc menite a asigura puterea lui Igor Dodon, care dacă pierde și guvernul înseamnă că se îndreaptă cu totul spre marele eșec. Pierderea guvernării de către PSRM va echivala și cu pierderea controlului lui Igor Dodon pe partid. Chiar dacă ieri a existat propunerea ca Dodon să preia președinția PSRM, lucrurile nu sunt jucate. De aceea, președintele moldovean încearcă să securizeze ce se mai poate.

Odată cu inițierea acestor negocieri, observăm încă un lucru: Igor Dodon n-a înțeles nimic din mesajul electoratului moldovean.

El nu mai are legitimitatea necesară pentru a convoca partidele. Nu mai este alesul oamenilor. Chiar dacă este încă în mandat, până la validarea alegerilor, el a pierdut susținerea cetățenilor și nu mai are dreptul să inițieze un astfel de demers cu implicații majore.

Dodon nu înțelege votul dat acum două zile. Moldovenii au spus stop  politicii făcute pe sub masă, înțelegerilor și jocurilor politice care sfidează voința cetățenilor, practicilor anti democratice, cum ar fi cumpărarea deputaților. Și când zic cumpărarea deputaților mă refer exact la acel proces care presupune oferirea de bani pentru poziționarea politică.

Electoratul moldovean a spus duminică, prin votul acordat Maiei Sandu, că vrea în fruntea statului moldovean un președinte total diferit față de cel ales acum 4 ani. A fost un vot dat atât împotriva unui om politic, cât și împotriva unui sistem politic patronat de Igor Dodon.

Dacă parlamentarii actuali vor înțelege exact toate implicațiile pe care le presupune votul de duminică, vom vedea în scurt timp și un eșec al lui Igor Dodon în acest ultim demers. Niciun politician responsabil, cu un minim simț de conservare, nu va face acum o alianță cu un perdant, doar cei care au primit deja în cont suma necesară. În momentul în care acest ultim demers va eșua, vom avea create și premisele pentru schimbarea guvernului marionetă, Chicu.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.