Acasă Extern CPI cere mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și pentru liderii Hamas

CPI cere mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și pentru liderii Hamas

0

Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru liderul militar al Hamas, Yahya Sinwar, și pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru acuzații de crime de război și crime împotriva umanității comise în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și în războiul ulterior din Gaza, a declarat procurorul șef al curții, Karim Khan.

Khan a spus vor fi solicitate mandate și pentru ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, precum și pentru alți doi lideri de vârf ai Hamas: Mohammed Diab Ibrahim al-Masri (mai cunoscut sub numele de Mohammed Deif) – liderul Brigăzilor Al Qassem – și Ismail Haniyeh, liderul politic al formațiunii, scrie digi24.ro.

Mandatele împotriva politicienilor israelieni marchează o premieră în care Curtea vizează politici dintr-un stat aliat SUA. Decizia îl pune pe Netanyahu în aceeași linie cu președintelerus Vladimir Putin, pentru care CPI a emis un mandat de arestare pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

Un grup de judecători al Curții Penale Internaționale va analiza acum cererea lui Khan pentru mandatele de arestare.

Khan a spus că acuzațiile împotriva lui Sinwar, Haniyeh și al-Masri includ „exterminare, omor, luarea de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”.

„Lumea a fost șocată pe 7 octombrie când oamenii au fost smulși din dormitoarele lor, din casele lor, din diferitele kibutzuri din Israel”, a spus Khan pentru CNN, adăugând că „oamenii au suferit enorm” ca urmare a acțiunilor Hamas.

Acuzațiile împotriva lui Netanyahu și Gallant includ „provocarea exterminării, provocarea de foamete ca metodă de război, inclusiv refuzul aprovizionării umanitare, țintirea deliberată a civililor în perioadă de război”, a spus Khan.

Când au apărut luna trecută primele relatări conform cărora procurorul-șef al Curții ia în considerare asemenea decizii, Netanyahu a replicat că orice mandat de arestare împotriva oficialilor militari și ai guvernului israelian „ar fi un scandal de proporții istorice” și că Israelul „are un sistem juridic independent care investighează riguros orice încălcăre a legii.”

Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale. Cu toate acestea, CPI susține că are jurisdicție asupra Gaza, Ierusalimul de Est și Cisiordania, după ce liderii palestinieni au convenit în mod oficial să fie subordonați principiilor fondatoare ale curții în 2015.

Acuzațiile aduse lui Netanyahu, lui Gallant și liderilor Hamas

Declarațiile lui Karim Khan, conform The Guardian

„Pe baza probelor colectate și examinate de biroul meu, am motive întemeiate să cred că Benjamin NETANYAHU , prim-ministrul Israelului, și Yoav GALLANT , ministrul apărării al Israelului, poartă răspundere penală pentru următoarele crime și crime de război. împotriva umanității comise pe teritoriul statului Palestina (în Fâșia Gaza) începând cu cel puțin 8 octombrie 2023:

 • Înfometarea civililor ca metodă de război ca crimă de război contrar articolului 8(2)(b)(xxv) din Statut;
 • Cauzarea intenționată a unor mari suferințe sau vătămări grave ale corpului sau sănătății, contrar articolului 8(2)(a)(iii), sau tratament crud ca o crimă de război, contrar articolului 8(2)(c)(i);
 • Ucidere intenționată, contrar articolului 8(2)(a)(i), sau Crimă ca crimă de război, contrar articolului 8(2)(c)(i);
 • Dirijarea intenționată a atacurilor împotriva unei populații civile ca crimă de război, contrar articolului 8(2)(b)(i) sau 8(2)(e)(i);
 • Exterminarea și/sau crima contrar articolelor 7(1)(b) și 7(1)(a), inclusiv în contextul deceselor cauzate de foamete, ca o crimă împotriva umanității;
 • Persecuția ca infracțiune împotriva umanității, contrar articolului 7(1)(h);
 • Alte acte inumane ca crime împotriva umanității, contrar articolului 7(1)(k).”

Pe baza dovezilor colectate și examinate de biroul meu, am motive întemeiate să cred că Yahya SINWAR (Șeful Mișcării de Rezistență Islamică („Hamas”) din Fâșia Gaza), Mohammed Diab Ibrahim AL-MASRI , mai cunoscut întrucât DEIF (comandantul șef al aripii militare a Hamas, cunoscut sub numele de Brigăzile Al-Qassam ) și Ismail HANIYEH (șeful Biroului Politic al Hamas) poartă răspundere penală pentru următoarele crime de război și crime împotriva umanității comise pe teritoriul Israelului și al statului Palestina (în Fâșia Gaza) începând cu cel puțin 7 octombrie 2023:

 • Exterminarea ca crimă împotriva umanității, contrar articolului 7(1)(b) din Statutul de la Roma;
 • Crima ca crimă împotriva umanității, contrar articolului 7(1)(a) și ca crimă de război, contrar articolului 8(2)(c)(i);
 • Luarea de ostatici ca crimă de război, contrar articolului 8(2)(c)(iii);
 • Violul și alte acte de violență sexuală ca crime împotriva umanității, contrar articolului 7(1)(g), precum și ca crime de război în conformitate cu articolul 8(2)(e)(vi) în contextul captivității;
 • Tortura ca crimă împotriva umanității, contrar articolului 7(1)(f), și, de asemenea, ca crimă de război, contrar articolului 8(2)(c)(i), în contextul captivității;
 • Alte acte inumane ca crimă împotriva umanității, contrar articolului 7(l)(k), în contextul captivității;
 • Tratamentul crud ca crimă de război, contrar articolului 8(2)(c)(i), în contextul captivității; și
 • Abaterile asupra demnității personale ca crimă de război, contrar articolului 8(2)(c)(ii), în contextul captivității.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.