Acasă Politic Coronavirus în R.Moldova// Deputații PPDA cer suspendarea penalităților fiscale

Coronavirus în R.Moldova// Deputații PPDA cer suspendarea penalităților fiscale

0

Deputații PPDA cer mai multe modificări ale legislației, care ar putea ajuta agenții economici și populația să facă față unei eventuale crize financiare cu care s-ar putea confrunta R.Moldova din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii virusului COVID-19. Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, și deputatul Igor Grosu au anunțat că vor veni cu mai multe amendamente la anumiite prevederi din Codul Fiscal, al Muncii și al Educației. Una dintre acestea se referă la achitarea indemnizațiilor pentru părinții care sunt nevoiți să stea acasă împreună cu copiii lor din cauza sistării procesului de învățământ.

„Comisia Europeană a anunțat 40 de miliarde de euro, Germania a anunțat 500 de miliarde de euro pentru credite ușoare pentru cei care se confruntă cu probleme de lichiditate, iar administrația SUA a anunțat o largă măsură de diminuare a poverii fiscale pentru famiiile cu venituri mici. Din acest motiv, noi am elaborat amendamente pentru 10 articole din legislație”, a anunțat Igor Grosu.

În primul rând, acesta a declarat că statul trebuie să asigure, prin intermediul Departamentului pentru protecție civilă, posibilitatea de repatriere a cetățenilor R.Moldova, aflați peste hotare, cărora le este necesară asistența medicală specializată. Totodată, acesta cere ca statul să asigure cu dezinfectanți atât instituțiile publice, cât și cele private, întrucât, spune el, unii angajați se simt neprotejați.

Iar în ceea ce privește menținerea stabilității financiare, deputații propun ca Banca Națională a Moldovei să acorde băncilor solvabile, care se confruntă cu probleme temporare de solvabilitate, asistența pentru situații de urgență, în cazul unor situații excepționale.

„BNM va stabili, prin acte normative, cerințe speciale de prudențiabilitate, provizioane și capital normativ, astfel încât să faciliteze prin acțiunile sale oferirea de către băncile comerciale a unor vacanțe și altor facilități agenților economici, aflați în dificultate derestituire a creditelor”, a adăugat Grosu.

Deputaţii propun amendamente şi la Codul Fiscal.

„În cazul admiterii restanțelor la bugetul public național, cu excepția bugetului asigurărilor sociale, termenul de stingere a obligațiilor fiscale poate fi modificat în conformitate cu prezentul articol pentru a perioadă de 12 luni consecutive, cu calcularea restanțelor . În circumstanțele unei crize majore, prin ceea ce trecem pe moment, retanțele se admit fprp calcularea unor majorări de întârziere”

Starea excepțională în economie poate însemna prelungirea termenului de prezentare a dărilor de seamă fiscale statistice, mai adaugă Igor Grosu. Mai mult, parlamentarul propune eșalonarea datoriilor la bugetul de stat pentru 12 luni, fără calcularea penalităților. De asemenea, aceștia cer Guvernului ca, în condiții de criză majoră, să asigure cu polițe medicale cetățenii neasigurați, care sunt afectați de situație.

De asemenea, ei propun ca ODIMM să poată acorda credite cu zero dobândă întreprinderilor mici și mijlocii. 

„În condițiile unei situații excepționale în economie, Serviciul Fiscal de stat va permite eșalonarea obligațiilor de stat pentru companiile afectate, inclusiv în ceea ce privește eșalonarea plăților fondului social la calcularea salariului – 18% și, respectiv 6%”

De asemenea, în cazul în care angajații nu pot ajunge la serviciu din cauza sistării transportului sau din alte motive temeinice, să le fie achitat salariul mediu tarifar.

Iar în ceea ce privește cadrele didactice, deputații cer ca, în condițiile sistării procesului de învățământ, să li se acorde concedii achitate.

„Pe durata vacanței forțate, unul dintre părinți sau o altă persoană care reprezintă legală tutelă sau curatelă pentru un copil până la 10 ani, își poate lua concediu din cont propriu și beneficiază de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă”, au conchis deputații.

sursa: deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.