Acasă Social Constructorul de „elicoptere” de la Criuleni, către Dodon: „RM poate avea o...

Constructorul de „elicoptere” de la Criuleni, către Dodon: „RM poate avea o industrie a elicopterelor”

0

Iurii Ceban, care semnează ca și constructor avia și liderul grupului de entuziaști ai hangarului de la Criuleni, i-a adresat o scrisoare deschisă președintelui țării, Igor Dodon. În ea, Ceban menționează că este gata să se implice în elaborarea și dezvoltarea industriei naționale a elicopterelor. Totodată, își exprimă speranța că organele de drept vor clarifica circumstanțele acestui caz, inclusiv faptul că, de fapt, în hangar nu erau elicoptere, așa cum s-a anunțat, ci machete, transmite IPN.

„Îi sunt recunoscător președintelui Igor Dodon pentru atenția acordată acestui subiect. Sper că, prin această atitudine, forțele noastre de ordine vor avea suficient profesionalism, cunoștințe și experiență pentru a înțelege această situație, inspirată de cineva și pentru ceva. Pentru a înțelege că modelele noastre la scară largă, care seamănă la distanță cu elicoptere, sunt departe de a fi aparate de zbor, capabile să se ridice în aer și potrivite pentru exploatare aeriană”, menționează Iurii Ceban în scrisoarea deschisă.

El speră că oamenii legii vor înțelege că activitatea lor modestă experimentală de producere nu reprezintă „linii tehnologice” pentru implementarea celui mai complicat proces industrial de producție în serie a produselor aeronave industriale. Potrivit lui, de la dezvoltarea soluțiilor tehnice, până la producerea în serie, este o cale lungă pentru certificarea și obținerea a numeroase licențe locale și internaționale, precum și acte permisive. Iurii Ceban susține că este gata să conlucreze cu organele e drept, astfel încât cercetarea pornită să se încheie cât mai curând.

În scrisoare se menționează că, și până la încheierea acțiunilor procesuale, este gata să se implice activ în elaborarea și dezvoltarea unui program național cu privire la industria națională a elicopterelor. Iurii Ceban afirmă că aprobarea și realizarea unui asemenea program va demonstra faptul că oficialii de stat înțeleg responsabilitatea pentru potențialul industrial al țării, precum și pentru crearea locurilor de muncă calificată. De asemenea, va demonstra dorința de a crea condiții reale și de a oferi garanții de stat pentru atragerea investițiilor străine în industrie.

Pe 30 iunie, procurorii anunțau percheziții la hangarul de la Criuleni, menționând că în el sunt produse clandestin elicoptere care urmau să ajungă în spațiul CSI. Potrivit oamenilor legii, pe liniile de producere erau cel puțin zece elicoptere, aflate la diferite etape de finisare, toate produse în lipsa actelor permisive necesare și documentelor de proveniență pentru piesele și utilajele folosite.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.