Acasă Politic Conducerea Guvernului și Parlamentului, la 87 ani de la nașterea lui Grigore...

Conducerea Guvernului și Parlamentului, la 87 ani de la nașterea lui Grigore Vieru: Avem datoria morală de a-i oferi poetului nemurire

0

Prim-ministrul R.Moldova, Natalia Gavrilița, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au venit cu mesaje în contextul împlinirii a 87 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru.

În mesajul său, Natalia Gavrilița a accentuat faptul că astăzi toată recunoștința este îndreptată către Grigore Vieru – poetul care a cântat într-un stil inconfundabil dorul, mama, patria, natura, copilăria și iubirea, ar fi împlinit astăzi 87 de ani.„

”Deși pământul se mișcă mereu, eu m-am născut acasă”, zicea poetul, iar noi nu putem decât să fim mândri că s-a născut pe pământurile Moldovei. Grigore Vieru ne-a lăsat o moștenire valoroasă prin poeziile scrise, cărțile editate, sfaturile lăsate și, cel mai important, prin curajul pe care l-a avut de a spune lucrurilor pe nume. Ce-ar fi fost Mișcarea de eliberare națională de la sfârșitul anilor ’80 fără Vieru? Or, poetul s-a aflat în prima linie a baricadelor și a fost unul dintre organizatorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. A pledat cu toată ardoarea pentru trecerea la grafia latină, iar cântecele pe versurile sale au jucat un rol imens în deșteptarea conștiinței noastre naționale” scrie Natalia Gavrilița.

Totodată, prim-ministrul subliniază faptul că avem datoria morală de a-i oferi poetului Grigore Vieru nemurire – învățându-i operele, apreciindu-i creația și tot efortul pe care l-a depus ca noi să trăim azi în libertate și cu aspirații europene.

 În context Igor Grosu a salutat faptul că începând cu acest an, la 14 februarie, de ziua nașterii poetului, vom sărbători și Ziua Națională a Lecturii.

„Astăzi, Grigore Vieru ar fi împlinit 87 de ani. Ne alinăm dorul de el citindu-i opera și ducându-i poezia mai departe peste ani prin generații. Salut inițiativa legislativă a colegilor mei din Parlament care, împreună cu Ministerul Culturii, au propus de a declara ziua de 14 februarie – Ziua Națională a Lecturii” se arată în mesaj

ul lu Igor Grosu.Amintim că, fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate din Parlament a propus ca la data de 14 februarie, ziua de naștere a regretatului poet Grigore Vieru, în R. Moldova să fie marcată Ziua națională a lecturii.

Deputata PAS, Angela Munteanu-Pojoga, care a prezentat inițiativa legislativă, a spus în cadrul unei conferințe de presă că într-o societate cu un nivel înalt de sănătate intelectuală, în care se citește, copiii cresc creativi, liberi, capabili să vină cu soluții pentru problemele de mâine.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.