Acasă Social Componența Comisiei naționale pentru integrare europeană, modificată

Componența Comisiei naționale pentru integrare europeană, modificată

0

Componența Comisiei naționale pentru integrare europeană a fost modificată, din nou, printr-un decret prezidențial semnat la 11 aprilie 2024.

În anul 2022, când a fost constituită, Comisia număra 23 de membri, în 2023 – 37 de membri, iar în 2024, lista a fost actualizată la 64 de membri, scrie realitatea.md.

Au fost incluși mai mulți miniștri, dar și deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Procurorul General Interimar (PG), Procurorul șef al Procuraturii Anticorupție (PA), șeful Centrului Național Anticorupție (CNA), Avocatul Poporului, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar și cel al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Totodată, în noua componență se regăsește Ana Revenco – director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, Anca-Dana Dragu – guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), directorul executiv al Congresului Autorităților Locale (CALM) – Viorel Furdui, dar și Iulian Groza – reprezentant al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic.

Din listă a fost exclusă Olesea Stamate – fostă președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, deputată PAS, dar și Nicu Popescu – fost ministru al Afacerilor Externe (MAE).

Republica Moldova a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la 3 martie 2022, în aceeași zi cu Georgia și la trei zile după Ucraina.

La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a recomandat oficial Consiliului European să i se acorde Republicii Moldova o perspectivă europeană și statut de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, cu o serie de condiții privind începerea negocierilor de aderare, și pe 23 iunie Consiliul a acordat Moldovei statutul de țară candidată la aderare.

Noua Componență a Comisiei … by Realitatea.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.