Acasă Politic Ciucă, despre grantul oferit: O contribuție la îmbunătățirea vieții

Ciucă, despre grantul oferit: O contribuție la îmbunătățirea vieții

0

Premierul României spune că Bucureștiul acordă cele 100 de milioane de euro Republicii Moldova pentru a contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Nicolae Ciucă spune că banii vor fi direcționați spre proiecte concrete de infrastructură care vor moderniza Republica Moldova.

Oficialul de la București a menționat că există deja discuții privind stocarea gazelor naturale procurate de Republica Moldova în depozitele din România, astfel încât criza energetică actuală să nu se mai repete.

Premierul Ciucă spune că pe lângă proiectele de reabilitare și construcție a podurilor peste Prut, un proiect pe termen mai lung este extinderea Autostrăzii Moldovei, astfel încât să existe conexiune rutieră modernă între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Premierul spune că și problema securității energetice rămâne prioritară pe agenda celor două Guverne.

„Avem Autostrada Moldovei, sperăm ca ea să aibă un ritm de finalizare și să ajungem cu această autostradă și la Chișinău, ceea ce ar fi benefic pentru cetățenii ambelor țări. Dincolo de partea de infrastructură rutieră cred că este foarte important să discutăm asigurarea cu alternative pentru aprovizionarea cu gaze naturale și energie electrică. 
Este vorba despre interconectarea care pe rețeaua de gaze deja s-a realizat. În octombrie anul trecut am reușit să acordăm 5 milioane de m3 de gaze cu care am echilibrat rețeaua și, totodată, la discuțiile pe care le-am avut cu doamna prim-ministru Gavrilița am stabilit identificarea unei soluții pentru realizarea unui depozit de gaze pentru Republica Moldova în România”, a spus Nicolae Ciucă în cadrul unui interviu pentru TVR1.

Ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro este acordat Republicii Moldova pentru o perioadă de 7 ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă maximum 3 ani. 

Premierul Ciucă se arată încrezător în privința capacității de absorbție a acestor fonduri, astfel încât cetățenii Republicii Moldova să simtă beneficiile prieteniei dintre cele două state.

„Sunt 100 de milioane de euro, care vor fi asigurate de la bugetul de stat al României. Banii vor fi folosiți pe toate proiectele care vizează nevoile Guvernului de la Chișinău pentru a putea să îmbunătățească viața cetățenilor. 
E vorba de domeniul energetic, cel de transporturi, partea de digitalizare, domeniul educației, avem de asemenea discuții între Ministerul de Interne din Republica Moldova și cel din România pe tot ce înseamnă rezolvarea aspectelor de securitate transfrontalieră. Sensul este să cheltuim acești bani cu chibzuință și cât se poate de eficient. Să avem contribuția noastră la îmbunătățirea vieții cetățenilor din Republica Moldova”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Un acord de finanțare nerambursabilă în valoare de 100 milioane euro a fost semnat între România și Republica Moldova și în anul 2010. Documentul a expirat la sfârșitul lunii martie anul trecut, iar Chișinăul  n-a reușit să valorifice decât 32 de milioane din totalul de 100 de milioane.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.