Acasă Politic Ciocoi a semnat la Kiev un memorandum care unifică eforturile RM, Ucrainei...

Ciocoi a semnat la Kiev un memorandum care unifică eforturile RM, Ucrainei și Georgiei spre integrarea în UE

0

Șeful diplomației moldovene, prim-ministrul interimar al RM, Aureliu Ciocoi, desfășoară o vizită la Kiev, Ucraina, la invitația omologului ucrainean, Dmitro Kuleba, pentru participarea la reuniunea miniștrilor de externe ai Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.

„Memorandumul presupune cooperarea celor trei state spre integrarea europeană. Această inițiativă nouă ne va ajuta să avansăm mai eficient și împreună pe calea integrării europene. Ucraina, Georgia și R. Moldova au un statut de parteneri asociați în relația cu Uniunea Europeană” declarat Dmitro Kuleba.

Cele trei state au convenit să-și unifice eforturile la nivelul ministerelor de externe și să vină cu inițiative comune în dialogul cu instituțiile Uniunii Europene și să-și coordoneze poziția în interiorul Parteneriatului Estic.

David Zalkaliani, ministrul de Externe al Georgiei a declarat că memorandumul este un pas important politic al acelor 3 state. „Georgia, Moldova și Ucraina urmăresc scopul comun de integrare europeană. Aceasta este alegerea noastră suverană și nu există o puterea care ar putea să o inverseze”, a declarat Zalkaliani.

Aureliu Ciocoi a declarat că cele trei state trebuie să-și facă temele pe acasă pentru a atinge scopul comun, „astfel încât țările noastre să nu ceară, ci să fie invitate să se alăture la familia Uniunii Europene”.

Memorandumul semnat stabilește o serie de obiective de cooperare a țărilor asociate cu Uniunea Europeană și oferă baza normativă pentru întreprinderea demersurilor diplomatice comune, consultări trilaterale, acțiuni de comunicare publică.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.