Acasă Social Cine și cum poate ajunge în programul de protecție a martorilor în...

Cine și cum poate ajunge în programul de protecție a martorilor în Moldova

0

Și în Republica Moldova, persoanele amenințate pentru că au acceptat să divulge oamenilor legii informații ce pot deveni probe în cadrul procesului penal pot deveni parte a programului de protecție a martorilor. De acest lucru, în Republica Moldova, se ocupă Direcția protecția martorilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Într-un răspuns pentru IPN, Direcția precizează că o persoană care se află în pericol poate ajunge în programul de protecție a martorilor dacă depune o cerere în scris și dacă există o hotărâre motivată a procurorului sau a instanței de judecată privind aplicarea măsurilor de protecție. De asemenea, pot fi protejate rudele apropiate și membrii de familie.

Pot fi protejate sau asistate doar persoanele care au statut procesual în dosarele penale pornite pe infracțiuni grave, deosebit de grave sau excepțional de grave. Protecția acestor persoane înseamnă schimbarea domiciliului, a locului de muncă ori de studii, schimbarea identității sau chiar schimbarea înfățișării. De asemenea, poate fi instalat sistem de alarmă la domiciliu sau schimbat numărul de telefon.

Programul de protecție încetează dacă cel protejat depune cerere scrisă, refuză să depună mărturie în cursul procesului penal sau depune mărturie falsă. Acest fapt trebuie să fie confirmat printr-o hotărâre judecătorească definitivă. De asemenea, persoana nu mai este protejată dacă nu respectă obligațiile stabilite prin acordul de protecție sau dacă a dispărut amenințarea asupra vieții sale.

Informația privind numărul, dar și statutul persoanelor protejate în cadrul programului de protecție a martorilor „este atribuită secretului de stat și nu poate fi divulgată”, precizează direcția specializată a IGP.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.